Vesti
11.10.2023. 15:28

Aleksandar Šapić

Beograd dobija nov toplovod, napokon

Beograd
Izvor: Shutterstock

Beograd će za dve godine, posle izgradnje toplovoda od termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu, dobiti potpunu nezavisnost, stabilnost i sigurnost u grejanju, izjavio je gradonačelnik u ostavci Aleksandar Šapić.

On je, posle potpisivanja aneksa ugovora o izgradnji vangradskog toplovoda sa kineskom firmom Power Construction Corporation of China, naveo da Beograd neće zavisiti od drugih i da će se po najvećoj zimi iz obrenovačke termoelektrane grejati pola Novog Beograda.

Dodao je da su u januaru započeti radovi na postojenjima Elektroprivrede Srbije jer moraju da pripreme instalacije zbog izgradnje toplovoda.

"Mi smo dobili građevinsku dozvolu i spremamo se da krenemo sa polaganjem cevi preko mosta kod Obrenovca. Verujemo da je ovo pravi početak radova i da za dve godine neće biti govora o novom aneksu ugovora", rekao je Šapić i dodao da se aneks ugovora dodaje zbog "nemarnosti njegovih prethodnika". 
 

Toplovod, kako je rekao, prolazi pored Surčina i lokacije gde su radovi na izgradnji objekata za specijalizovanu izložbu Ekspo i Nacionalnog stadiona koji će, takođe, biti priključeni na toplovod.

Vršilac dužnosti direktora "Beogradske elektrane" Vanja Vukić rekao je da je "danas veliki dan za 'Beogradske elektrane' i da se ostvaruje višedecenijski san, započet pre 30 godina i više puta prekidan".

Beogradske elektrane će, prema njegovim rečima, preuzeti 600 megavata toplotne energije iz TE "Nikola Tesla" iz Obrenovaca i dovesti je do Novog Beograda.

"Ovaj ugovor podrazumeva 30 kilometara trase, odnosno 60 kilometara cevi. Gradićemo četiri prepumpne stanice - 'Sava', 'Boljevci', 'Ostružnica' i 'Novi Beograd'", rekao je Vukić.

Istakao je da 600 megavata toplotne energije znači više od polovine instalisane snage toplane na Novom Beogradu, koja je najveća u sistemu Beogradskih elektrana".

Maksimalna potrošnja toplotne energije na Novom Beogradu je, kako je rekao, 1.100 megavata kada je temperatura minus 12 stepeni, što se skoro nije desilo.

Predstavnik kompanije Power Construction Corporation of China Jang Bo je rekao da su sve preuzeli da radovi budu ubrzani da počne realizacija projekta izgradnje toplovoda.

"Verujemo da ćemo uz podršku Vlade Srbije, Grada Beograda i drugih učesnika ovaj projekat završitu na vreme", istakao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Aleksandar Šapić podneo ostavku
Aleksandar Šapić

Formalno

29.09.2023. 10:17

Aleksandar Šapić podneo ostavku

"Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i predano da vodim Beograd do dana izbora i konačne provere poverenja Beograđana", saopštio je gradonačelnik Beograda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve