Vesti
22.08.2023. 15:40

Razgovor sa Micotakisem

Vučić o tome da li će Grčka menjati stav po pitanju Kosova

1
Izvor: PREDSEDNISTVO SRBIJE / DIMITRIJE GOLL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Atini da mu je grčki premijer Kirijakos Micotakis potvrdio da Grčka neće menjati zvaničan stav po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Vučić je na Instagramu napisao da je sa Micotakisom imao "dobar i prijateljski razgovor" i da je sa njim "razmenio mišljenja o sveukupnoj regionalnoj saradnji, globalnim pitanjima i odnosu Grčke prema situaciji na Kosovu i Metohiji".

"Naši grčki prijatelji su još jednom potvrdili da neće biti promene u zvaničnom stavu po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Nastavićemo da radimo na jačanju naše saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa", naveo je Vučić.
 

U Atini, gde je sinoć bio na neformalnoj večeri povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije, Vučić je danas razgovarao i sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

"Veoma dobar razgovor sa Jakovom Milatovićem o napretku u odnosima između Srbije i Crne Gore", napisao je Vučić uz fotografiju na kojoj se vidi kako sedi sa crnogorskim liderom za stolom u dvorištu.

Vučić je jutros u Atini održao bilateralni sastanak sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a juče je imao odvojene susrete sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Neformalnu večeru, povodom 20. godišnjice deklaracije kojom je EU izrazila podršku ulasku zemalja Zapadnog Balkana u taj blok, Micotakis je priredio za lidere sa Balkana, Ukrajine, Moldavije i EU.

Uz Vučića, Micotakisa, Milatovića, Zelenskog, Kovačevskog, Fon der Lajen i Mišela, na neformalnom skupu su bili i predsednica Moldavije, premijeri Kosova, Hrvatske, Bugarske i Rumunije i predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Zbog bilateralnog spora sa Tiranom, oko novoizabranog predsednika opštine Himara Fredija Belerija, etničkog Grka koji je u pritvoru, Grčka nije pozvala na skup premijera Albanije Edija Ramu, već predsednika te države Bajrama Begaja koji je odbio da dođe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: "Opozicija može da bira kada će izbori biti, ali..."
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije

22.08.2023. 10:01

Vučić: "Opozicija može da bira kada će izbori biti, ali..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da "izbori slede brzo", ali da opozicija ne odlučuje o tome koji će izbori da budu, "mogli su da odlučuju kada će da budu, uvek smo im to nudili".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve