Vesti
17.02.2023. 19:25
Beta

Radno

Evo s kim se sve Vučić sastao u Minhenu

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa Entonijem Blinkenom, liderima Francuske i Nemačke na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti, a odvojeno je razgovarao i sa premijerom Grčke i britanskim ministrom spoljnih poslova, dok je imao i kratak susret sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

Predsednik Srbije izjavio je posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Minhenu da su "potvrdili sve bolje odnose" dve države.

"Osim razgovora o odnosima Beograda i Prištine, potvrdili smo sve bolje bilateralne odnose Srbije i SAD", napisao je Vučić na Instagramu uz fotografije sa sastanka s Blinkenom, na kojem je bio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Vučić je na Instagramu objavio i zajedničku fotografiju na početku sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom.

Vučić je kazao da je na sastanku sa njima bilo reči "o neophodnosti formiranja" Zajednice srpskih opština, i "o implementaciji plana EU za Kosovo koji je postao deo pregovaračkog okvira za evropski put Srbije".

"Makron i Šolc su na sastanku sami rekli da znaju koje su to linije koje Srbija neće da pređe", kazao je Vučić i ocenio da je Srbija u Minhenu "naišla na poštovanje i SAD i Nemačke i Francuske".

Vučić je na Instagramu napisao i da se sreo sa Borelom na otvaranju Minhenske konferencije o bezbednosti, a da će u subotu imati duži sastanak.

"Koliko sutra očekuje nas novi sastanak i nastavak borbe za očuvanje mira i stabilnosti celog Zapadnog Balkana", naveo je Vučić.

Objavio je da je imao sastanak i sa britanskim ministrom spoljnih poslova Džejmsom Kleverlijem, koji je opisao kao "veoma važan i izuzetno koristan".

Vučić je napisao da je na marginama skupa imao i "veoma dobar, iskren i prijateljski razgovor" sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

U subotu u Minhenu Vučić će osim sa sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom održati i sastanak sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakomi  razgovarati o nastavku briselskih pregovora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poznato kada će se sastati Vučić i Kurti
Aleksandar Vučić

Brisel

17.02.2023. 13:14

Poznato kada će se sastati Vučić i Kurti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdili su da će u ponedeljak, 27. februara, doći u Brisel radi nastavka dijaloga pod okriljem EU, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve