Vesti
18.10.2023. 09:55
Beta

Vučić iz Pekinga

"UN da vrati svoju ulogu i značaj

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu uoči učešća na prvoj sesiji foruma "Pojas i put" u Pekingu da Ujedinjene nacije treba da vrate svoju ulogu i značaj koji je nekad imala, kao i da su globalnoj ekonomiji najveća pretnja rat i skup novac.

"U svetu se događa to da ljudi sve više žele ne jednog policajca, već da se problemi rešavaju multilateralno i da organizacija UN vrati svoju ulogu i značaj koji je imala nekada, žele da saradnja, a ne nametanje rešenja i poštovanje međunarodno pravnih normi bude nešto čega ćemo da se držimo", rekao je Vučić.

"Meni je (kineski predsednik) Si Đinping rekao da je Srbija na poslednjoj sednici UN pokrenula niz važnih pitanja i čak citirao jednu rečenicu koju sam  tamo izgovorio", dodao je predsednik Srbije.

On je rekao je da su ratovi najveći izazov s kojim se globalna ekonomija suočava, a zatim i skup novac. "Zato vam je Evropa gotovo u recesiji. Ukoliko se nastavi sukob Izrael-Palestina biće još gore".

Predsednik Srbije je dodao da je jedan od retkih koji može da vidi da raste broj država koje se pridružuju "širokom slobodarskom pokretu" pokušavajući da budu nezavisne.

"Takvim državama Kina pruža podršku i mislim da broj takvih zemalja raste. Tu su Azija i Afrika na primer koje su nosioci svetskog rasta. I mi to moramo da vidimo, mi to moramo da razumemo a ne da kao nojevi držimo glavu u pesku. Ako na vreme vidite takve stvari možete bolje da pozicionirate svoju državu", izjavio je Vučić.

Treći međunarodni strateški forum "Pojas i put" otvoren je u sredu u Pekingu, a okupio je zvaničnike iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija. Učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su iz Brisela poručili Srbiji o organizaciji EXPO 2027
Evropska unija

Uskoro i sastanak

17.10.2023. 14:40

Šta su iz Brisela poručili Srbiji o organizaciji EXPO 2027

Evropska komisija (EK) očekuje da Srbija poštuje pravila javnih nabavki u pogledu ugovaranja radova za organizaciju specijalizovane izložbe EXPO 2027, izjavila je portparolka EK Ana Pisonero.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve