Vesti
25.06.2023. 11:29
Beta

Predsednik Srbije

Vučić o pobuni Vagner grupe, želji Kurtija da uvuče Srbiju u rat sa NATO...

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija kao država neće podržati puč u Rusiji, niti u bilo kojoj zemlji.

"Srbija kao ozbiljna država nikada neće podržati puč, prevrat vojnim sredstvima. To su stvari koje ne možete da dozvolite", rekao je Vučić za televiziju Pink.
 

On je dodao da Srbija nije podržala puč u Turskoj 2016. godine, ni u Rusiji i niti će u nekoj drugoj zemlji.

Vučić je ocenio da će pobuna paravojne grupe Vagner u Rusiji ipak ostaviti posledice na situaciju u Ukrajini, ali i na Rusiju, jer "Rusija ne može da pobedi kolektivni zapad koji pomaže ukrajinsku borbu".

Predsednik Srbije je dodao da je pobuna zaustavljena zahvaljujući "oštrom stavu ruskog predsednika Vladimira Putina".

Prema njegovim rečima, Putin ima sada težak zadatak da podigne motivaciju svoje vojske uz ocenu da je "greška što je Vagneru data ogromna moć".

Vučić je rekao da ne bi komentarisao kako bi eventualno slabljenje moći Putina moglo da utiče na Srbiju.

Predsednik Srbije se, takođe, dotakao situacije na Kosovu i istakao da Aljbin Kurit želi da Srbiju uvuče u rat sa NATO paktom.

"On sve hoće da se desi što ja želim da izbegnem. Nismo stigli do vrhunca eskalacije krize na Kosovu, kako neki misle, već Kurti želi rat. On to priželjkuje", rekao je Vučić za TV Pink.
 

On je rekao da Kurti neće dozvoliti da se formira Zajednica srpskih opština, iako ona mora da bude formirana u "skladu sa potpisanim principima".

Vučić je rekao da "sluša lažne patriotske govore" na Autokomandi, a kada bi se vratio prvi srpski vojnik u kovčegu rekli bi da ih je uvukao rat i da to nije "naš rat".

Najavio je da bi trebalo da se sastane sa Srbima sa Kosova i Metohije.

On je rekao da su Kosovske bezbednosne snage "sve opremljenije", pre svega turskim ozbiljnim naoružanjem, i da prave vojsku što ne bi smelo po Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Turci su im dali veoma moćno protivoklopno oruđe, minobacače 120 milimetara, dronove barjaktare, haubice", rekao je Vučić, navodeći da je Srbija zato odustala da ove dronove kupi od Turske, ali će brojni dronovi kamikaze uskoro stići u Vojsku Srbije iz drugih izvora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić iz Brisela: "Sve što važi za Ukrajinu, za Srbiju ne važi"
1

Završen sastanak

22.06.2023. 19:39

Vučić iz Brisela: "Sve što važi za Ukrajinu, za Srbiju ne važi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanaka sa evropskim predstavnicima u Briselu izjavio da razume njihovu volju da situacija deeskalira i da se problemi rešavaju dijalogom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve