Vesti
09.06.2023. 14:00
Mihailo Paunović

Kosovo

Kurti i Amerika – kako je vrag odneo šalu

Aljbin Kurti
Izvor: Shutterstock

"Kurti ima dva dana da odgovori na naše zahteve.“

Ovako je glasila poruka koju je Gabrijel Eskobar preneo medijima nakon sastanka kom su prisustvovali on, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti. Zahtevi koje je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan pomenuo predstavljaju predlog međunarodne zajednice kako da se što pre reši kriza na severu Kosova, a odnose se na deeskalaciju na terenu, što skorije održavanje izbora na severu Kosova i povratak dijalogu i procesu normalizacije.

U trenutku pisanja teksta u toku je 10. dan protesta Srba ispred zgrade opštine Zvečan i zbog obaveze prema rokovima nismo u mogućnosti da ovim tekstom ispratimo krajnji ishod, odnosno da li će Kurti u zadatom roku ispuniti zahteve koje je pred njega stavio zapadni deo međunarodne zajednice.

Međutim, na osnovu svega onoga što se dogodilo u poslednjih nekoliko dana i na osnovu poslednjih izjava američkih zvaničnika, ali i Aljbina Kurtija, ne preostaje nam ništa drugo nego da zaključimo da do ispunjenja ova tri zahteva neće doći, makar ne u skorije vreme…

"Nisam dobio nikakav ultimatum, sa izaslanicima sam se sastao i razgovarali smo. Ponudio sam siguran način za stabilan izlazak iz krize na severu Kosova izazvane nelegalnim strukturama. Prvi i osnovni je vladavina prava. Na desetine NATO vojnika, kosovskih policajaca i novinara bili su žrtve neviđene brutalnosti nasilnih ekstremista“, rekao Kurti.
 

Događaji i izjave kojima svedočimo u poslednje vreme nedvosmisleno nam poručuju da je nešto ozbiljno trulo u odnosima Amerike i Aljbina Kurtija. Na osnovu svih izjava američkih političara, od Eskobara, preko Blinkena do Hovenijera, mogli smo da zaključimo da ukoliko se lider Samoopredeljenja ne dozove pameti, u što kraćem vremenskom roku, uslediće akcija koja će za cilj imati njegovu političku smenu.

To je, verovatno, najjasnije najavio Gabrijel Eskobar odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

"Samo je pitanje da li sa ovom kosovskom vladom ili nekom budućom. ZSO je zahtev koji vlada Kosova treba da ispuni. On stoji u Briselskom sporazumu, u zaključcima Saveta EU i u Ohridskom sporazumu. To nije sporazum između Kurtija i Srbije, već između Kosova i Srbije“, rekao je Eskobar.

Međutim, da obuzdavanje Aljbina Kurtija neće biti nimalo lak zadatak i da je vrag odneo šalu, Amerika je mogla da se uveri nakon što se oglasio Kurtijev savetnik Elvis Hodža.

On je, reagujući na izjavu američkog izaslanika za Zapadni Balkan da će ZSO svakako biti formirana, na svom fejsbuk profilu napisao:

"Premijera bira narod. Neko postavlja izaslanike. Narod se ne potčinjava izaslaniku.

Da je Kurti problem, nije nikakva novost, makar iz ugla Srbije. Ono što predstavlja drastičnu razliku u odnosu na prethodne situacije kada smo imali krize jeste to što Amerika sve manje krije da ima problem sa Kurtijem.

Da Americi ovaj put zaista smeta Aljbin Kurti i njegova politika primetio je i Dragomir Anđelković koji u razgovoru za "Ekspres“ ističe da će smena Kurtija sa vlasti biti prilično komplikovana operacija.

"Mislim da je ovaj put Amerikanci stvarno žele da ga ukrote jer je evidentno da mogu da dobiju jeftinu kapitulaciju Srbije jer je Zajednica srpskih opština izmeštena iz tehničkog okvira u statusni. Amerika sada pokušava da skloni Kurtija, ali nisam siguran da će to tako lako proći. Biće to prilično komplikovana situacija. Ukoliko Amerikanci zaista žele nešto da postignu, moraće frontalno da pritisnu Kosovo, a ne personalno Kurtija. Pitanje je da li su oni na to spremni jer albanski lobi je suviše jak u Americi. Suviše su isprepleteni ljudi koji su na vlasti sa raznim albanskim faktorima da bi olako krenuli na Kosovo u celini. Meni ovo deluje da će biti vrlo duga igranka“, smatra Anđelković.
 

Po svemu sudeći, rešavanje problema zvanog Aljbin Kurti biće teže nego što se nekima čini. Ne zbog toga što je Kurti jači od Amerike, već iz razloga što mu je ojačan status među mlađom generacijom kosovskih Albanaca koji u Kosovu zaista vide nezavisnu državu. Na upravo to pažnju skreće Anđelković.

"Teško da mogu tako lako da zamene Kurtija jer je evidentno da je jedan veliki deo albanske javnosti na Kosovu i Metohiji već umoran da Kosovo doživljavaju kao američki protektorat. Tako da ove mlađe generacije na koje se Kurti oslanja su i te kako pomislile da je Kosovo stvarno nezavisno, a u stvari su Amerikanci stvarali Kosovo kao protektorat da rade sa njim šta hoće. Biće to nimalo laka operacija koju Amerikanci evidentno pokušavaju.“
 

Odnosi Aljbina Kurtija i Amerike su kroz istoriju, najblaže rečeno, bili promenljivi. U trenutku kada je imao bezrezervnu podršku Amerike, Kurti je u očima američkog establišmenta bio predvodnik mlađe generacije kosovskih političara koji ima čistu biografiju, odnosno neko ko nema direktne veze sa OVK za razliku od Haradinaja i Tačija. Kao takav, bio je idealan da stavi tačku na projekat koji je Amerika započela 1999. i zaokruži kosovsku nezavisnost.

Međutim, sve ono u čemu je Amerika nekada videla plus, vremenom je postalo minus, odnosno otežavajuća okolnost prilikom kontrolisanja Kurtijeve samovolje.

Istog stava je i naš sagovornik.

"Kurti nije lider OVK koga oni mogu da ucene na osnovu prošlosti. Takođe, nije povezan sa kriminalnim kartelima. Mnogo je otporniji na ucene, manje je podložan pritiscima. S druge strane, stekao je samopouzdanje i ima mlađu populaciju uz sebe koja želi da Kosovo stvarno postane država.“
 

Da Amerika nema keca u rukavu koji može da izvuče kako bi pritisla Kurtija najbolje se oslikava na primeru ZSO koji lider Samoopredeljenja odbija da formira.

Bez obzira na trenutnu podelu karata, Amerika sigurno neće tek tako dići ruke od rešavanja kosovskog pitanja i uradiće sve što može da počisti nered koje je njihovo dojučerašnje čedo napravilo. Najava toga je svakako i činjenica da je za Kosovo učešće u međunarodnoj vojnoj vežbi "Defender Europe 23“ nedavno završeno.

Na pitanje da li bi Kosovo u narednom periodu moglo da se suoči sa još nekim sankcijama, beogradski analitičar Dragomir Anđelković ističe da "Amerikanci neće uvoditi sankcije, već da će redukovati pomoć“.

"To što Amerikanci rade sa Kosovom to nisu sankcije, već samo nedavanje pomoći na kakvu je Kosovo naviklo. Tako da mislim da će biti takvih mera u budućnosti. S druge strane, Amerikanci pokušavaju da očuvaju uticaj na albansku javnost na Kosovu. Gledaće da ih personalizuju, da je usmere na Kurtija, a ne previše ka Kosovu, ali mislim da je to neefikasno. Jer definitivno je da Kurti nije sam, on ima podršku značajnog dela albanske populacije na Kosovu.“
 

Po pritiscima Amerike na formiranje Zajednice srpskih opština najbolje se vidi koliko joj se žuri da se što pre dođe do trajnog rešenja na Kosovu i Metohiji. Da li će do trajnog rešenja uspeti da dođu sa Kurtijem ili ne, kako stvari stoje, videćemo u bliskoj budućnosti. Ali ako Kurti, kao prvobitno rešenje, nije spreman na ovakav korak, ko bi to drugi mogao da bude?

Amerika je možda napravila pogrešnu procenu Aljbina Kurtija, ali sigurno neće odustati od ideje kako treba da izgleda CV političara koji će završiti započet posao. Rešenje će, verovatno, ponovo tražiti u političaru mlađe generacije, nekom ko nema direktne veze sa OVK i u nekome ko sa Amerikom gaji bliske odnose. Ovakvom profilu političara mogla bi da odgovara Vjosa Osmani, koja je za razliku od Aljbina Kurtija mnogo poslušnija i pokorenija Americi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta kaže Kurti o stanju na severu Kosova
1

"Ustavna obaveza"

27.05.2023. 10:40

Šta kaže Kurti o stanju na severu Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da razume zabrinutost međunarodne zajednice zbog incidenata na severu Kosova, ali da bi svaka druga opcija bila neispunjavanje ustavnih obaveza vlade prema novim gradonačelnicima opština na severu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
08.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve