ALI ZATO O SRPSKOJ AGRESIJI… Kitarovićeva ne želi da komentariše napad na Srbe

ALI ZATO O SRPSKOJ AGRESIJI… Kitarovićeva ne želi da komentariše napad na Srbe

EPA-EFE/Valda Kalnina


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, za razliku od premijera Andreja Plenkovića, uopšte nije želela danas da komentariše dva odvojena napada na Srbe kod Knina pre dva dana.

Kitarovićeva je u crkvi Svetog Mihaela u Gračanima rekla da će te slučajeve komentarisati kada dobije detaljne policijske izveštaje.

“Osuđujem svako nasilje, a slučaj ću komentarisati kada dobijem detaljne policijske izveštaje”, bila je kratka Kiarovićeva, prenela je Hina.

Povezane vesti – Plenković naložio angažovanje svih policijskih snaga zbog napada u Kninu

Ipak, Kitarevićevu to nije sprečilo da u Gračanima ponovo osudi “velikosprsku agresiju”… Naime, nakon što je u hrvatskoj javnosti obelodanjeno, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da je od Kitarović tražio da ne insistira na izrazu “velikosrpska agresija”, ona je ponovo poručila da osuđuje “velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku”.

FOTO TANJUG/ FOTO  HINA/ MARIO STRMOTIC

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

Ona je u crkvi sv. Mihaela u Gračanima, gde je održana misa i poslednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe eshuminirane na području tog mesta, a koje su ubijene na samom kraju Drugog svetskog rata, rekla da osuđuje “nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu i velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku”, prenela je zagrebačka N1 tv.

Predsednica je primetila da 23. avgust nije nimalo slučajno odabran kao Evropski dan sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

“Dan je to kada je pre tačno 80 godina ugovoren zloglasni pakt Ribentrop-Molotov, koji je nakon svega nekoliko dana zaživeo na najkrvaviji mogući način, a potpisnicima zagarantovao ostvarivanje imperijalnih ciljeva. Prošlo je od tada osamdeset godina. Rat je završen, oba su režima propala, ali brojne su posledice njihovih zala ostale do danas”, rekla je Grabar-Kitarović.

FOTO TANJUG/ FOTO  HINA/ MIROSLAV LELAS

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

Navela je da je taj rat završen i u Hrvatskoj, ali je, kako je rekla,”jednu neslobodu zamenila druga”.

“Dok su u demokratskom svetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i groblja njihovih žrtava obeležena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokratiju skrivajući se pod krinkom antifašizma, pogrešno shvaćenog pomirenja ili čak opravdanja osvete”, kazala je hrvatska predsednica.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar