Vesti
08.04.2023. 08:47
R.E.

Ovo nije samo borba Roma

Važan apel povodom Međunarodnog dana Roma

romi
Izvor: Shutterstock

Alijansa protiv diskriminacije Roma uputila je javni apel povodom Međunarodnog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila.

"Na ovaj dan, želimo da se podsetimo svih žrtava diskriminacije i progona koje su Romi kao zajednica pretrpeli i da izrazimo našu podršku i solidarnost sa Romima u njihovoj borbi zaljudska prava i dostojanstvo. Nesrećno smo svedoci diskriminatornih ponašanja i govora mržnje koji se upućuju Romima, čaki odstrane političara. Takve izjave su izuzetno štetne i predstavljaju ozbiljan oblik diskriminacijei stigmatizacije romske zajednice, a što je dovelo do mnogih problema i posledica po njihovo blagostanje. Posebno su opasne izjave koje dolaze od ljudi na visokim pozicijama i koji imaju uticaj u društvu", stoji u saopštenju Alijanse protiv diskriminacije Roma. 

Alijansa je u istom saopštenju, pozvala "sve nadležne, donosioce odluka i političare da preduzmu mere za osnaživanje i integraciju romskih zajednica, umesto da ih stigmatizuju i izoluju".

"Pozivamo ih da iskoriste sve raspoložive mehanizme i resurse za unapređenje procesa obrazovanjai zapošljavanja, kao i za obezbeđivanje adekvatnih uslova stanovanja za romsku zajednicu. Važno je osigurati da nijedan stanovnik romskog naselja ne bude diskriminisan ili isključen iz procesa rekonstrukcije."

Takođe, Alijansa protiv diskriminacije Roma poziva nadležne organe da istraže sve slučajeve govora mržnje prema romskoj zajednici na društvenim mrežama i drugim platformama i da preduzmu odgovarajuće zakonske mere protiv počinilaca.

"Pozivamo sve građane da se odupru govoru mržnje i diskriminaciji i da se zalažu za inkluzivno društvo koje poštuje različitosti i promoviše solidarnost. Povodom Međunarodnog dana Roma, pozivamo sve građane da se pridruže borbi protiv diskriminacije i borbi za ljudska prava i dostojanstvo svih ljudi, uključujući i pripadnike romske zajednice. Ovo nije samo borba Roma, već i borba za pravedno i inkluzivno društvo koje poštuje ljudska prava i različitosti. Samo zajedničkim snagama možemo postići ovaj cilj i izgraditi društvo u kojem se svi osećaju prihvaćeno."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Niš brine o Romima: Obezbeđeno 60 stipendija
učenje, čas, đaci

Srednjoškolci i studenti

27.02.2023. 19:25

Niš brine o Romima: Obezbeđeno 60 stipendija

Grad Niš obezbedio je 60 stipendija za srednjoškolce i studente romske nacionalnosti, a konkurs za njihovo dobijanje je u toku. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve