Vesti
01.03.2023. 18:25
Beta

Kurti objasnio

Zbog čega je baš Severna Makedonija izabrana za nastavak dijaloga Srbije i Kosova

severna makedonija
Izvor: Shutterstock

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Skoplju da u izboru Severne Makedonije za mesto narednog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine ima simbolike, jer je u toj zemlji 1999. potpisan Kumanovski sporazum koji je označio kapitulaciju tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Kurti je na Drugom ekonomskom forumu koji se održava u Skoplju rekao da je visoki predstavnik EU Žozep Borelj izabrao da se sastanak održi u Severnoj Makedoniji iz više razloga – jer je Skoplje najveći grad u blizini Prištine i ima veliki uticaj na ceo region i jer Severna Makedonija napreduje u demokratiji, vladavini prava i evropskim integracijama.

"A u Severnoj Makedoniji, tačnije u Kumanovu, potpisan je takozvani Kumanovski sporazum za kapitulaciju bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i ulazak NATO trupa na Kosovo, tako da Severna Makedonija ima simboličnu ulogu i zato nas je Borel pozvao ovde", rekao je Kurti.

Dodao je da odnose Kosova i Srbije treba normalizovati, a normalizacija se može postići samo uzajamnim priznanjem.

Prema njegovim rečima to su rekli predsednik SAD Džozef Bajden, državni sekretar Entoni Blinken, nemački kancelar Olaf Šolc "koji su podvukli da je međusobno priznanje suština i centralna tačka pune normalizacije odnosa".

"Trudimo se i radimo i za osnovu imamo predlog Evropske unije koji je predočen meni i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i prihvatili smo tekst tog predloga, prihvatili smo ga u dva glavna grada i u Briselu", rekao je Kurti.

Evropska unija objavila je tekst predloga Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u ponedeljak u Briselu.

Oni bi trebalo da nastave pregovore 18. marta u Skoplju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Amerika ne menja ploču: Da za predlog EU, ali i međusobno priznanje
Amerika

Srbija - Kosovo

28.02.2023. 19:40

Amerika ne menja ploču: Da za predlog EU, ali i međusobno priznanje

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da SAD podržavaju predlog EU oko kojeg su se saglasili lideri Srbije i Kosova, ali da to ne znači da je Vašington promenio stav o potrebi uzajamnog priznanja dve strane.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve