Vesti
16.06.2023. 19:35
Beta

Još nije odlučio

Kurti: "Ne znam da li ću ići na sastanak sa Vučićem u Briselu"

1
Izvor: Beta / AP / Visar Kryeziu

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da još nije odlučio da li će ići u Brisel na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojeg je prethodno najavio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je u četvrtak rekao da će naredne nedelje pozvati Kosovo i Srbiju na sastanak za "upravljanje kriznim situacijama".

"Što se tiče poziva gospodina Borelja da se sastanemo u Briselu, malo mi je čudno jer kada smo ga pitali za sastanak u Briselu prošle nedelje, on je rekao da nam je prvo potrebna deeskalacija situacije. I odmah nakon otmice trojice policajaca od strane srpske specijalne jedinice, Borelj traži sastanak na visokom nivou", rekao je Kurti.

Dodao je da je poziv stigao kada je "eskalacija velika kao planina".

Odnosi Kosova i Srbije su dodatno zategnuti nakon što su dve strane iznele suprostavljene verzije događaja šta se desilo sa policajcima.

Zvanična Priština tvrdi da su ih srpske snage "kidnapovale" sa teritorije opštine Leposavić na Kosovu, dok su u Beogradu naveli da su ih antiterorističke jedinice srpske žandarmerije uhapsile u opštini Raška u Srbiji.

Nakon ovih dešavanja, vlada Kosova je donela odluku o pooštravanju granične kontrole sa Srbijom sa ciljem "obezbeđivanja bezbednosti na granicama", kao i odluku o blokadi dopreme robe iz centralne Srbije na Kosovo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve