Vesti
15.06.2023. 10:30
Beta

Kosovo i Metohija

Kurti: "Akcija Srbije bila je agresija na našu zemlju"

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca i ocenio da je ta akcija Srbije "bila agresija na Kosovo".

"To je bila agresija na našu demokratsku državu. Osveta policiji koja se bori protiv kriminala i namera za eskalacijom i destabilizacijom, pošto smo predložili plan u pet tačaka za deeskalaciju i normalizaciju", rekao je Kurti posle sednice Saveta za bezbednost Kosova koja je jutros održana.
 

On je dodao da je Srbija ugrozila granicu Kosova i da Vladu to primorava da pojača granične kontrole.

"U zavisnosti od analiza i procena bezbednosnih institucija, one mogu uključiti i obustave saobraćaja u slučajevima kada se proceni da mogu predstavljati rizik. Naredne radnje biće preduzete na osnovu preporuka relevantnih institucija", rekao je Kurti.

On je zatražio oslobađanje trojice policajaca, za koje je ocenio da su bili kidnapovani, i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi taj akt kao "agresiju Srbije", kao i da izvrši pritisak na zvanični Beograd.

Kurti je ocenio čudnim ćutanje međunarodne zajednice.

"Srbija nije promenila svoje namere, motive i apetite. Nije da nas iznenađuje svojim ponašanjem. Ono što je čudno je ćutanje i tolerancija međunarodnih faktora prema delovanju Srbije, koja stalno traži izgovore za eskalaciju i destabilizaciju. Otmica trojice policajca je najjasniji dokaz za to", rekao je Kurti.
 

Kosovska policija optužila je srpske snage da su, 14. juna u podne, otele trojicu policajaca dok su bili u patroli u mestu Tresave/Bare, u opštini Leposavić, na graničnoj liniji Kosova.

Zvanični Beograd tvrdi da se incident dogodio više od kilometar unutar teritorije centralne Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vlada Kosova: Stop vozilima sa srpskim tablicama
Kosovo

"Iz bezbednosnih razloga"

14.06.2023. 22:57

Vlada Kosova: Stop vozilima sa srpskim tablicama

Vlada Kosova saopštila je da je posle "otmice trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga" odlučeno da se zabrani ulazak na Kosovo vozilima s registarskim tablicama Srbije, javlja Radio Slobodna Evropa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
07.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve