Vesti
17.09.2021. 08:25
R. E.

Interesi i ambicije

Ambasadori, kauboji i Indijanci: Šta je otkrila izjava Saše Jankovića?

Saša Janković 16.9.2021.
Izvor: EPA / Srđan Suki

Izjava Saše Jankovića, bivšeg zaštitnika građana i predsedničkog kandidata, kako je u svoje vreme kao opozicioni lider imao razne ponude iz stranih ambasada, ne govore toliko o njemu koliko govore o njima. Ambasadorima, njihovoj stvarnoj ulozi i kako strane sile vide svoj uticaj u ovom parčetu Evrope.

Saznali smo da je gospodin Janković bio ohrabrivan da bude u što boljim odnosima sa predsednikom Srbije ne bi li u pogodnom trenutku zauzeo njegovo mesto.

Čak je bio upitan sa kim bi to on mogao da sarađuje iz Srpske napredne stranke ukoliko bi kojim slučajem Vučić naprasno preminuo jer, kako je izjavio Janković, diplomate su bile jako dobro u tom trenutku obaveštene o zdravstvenim problemima srpskog predsednika. Sve to, razume se, izlazi iz neke dobre diplomatske prakse. O manirima da i ne govorimo. 

Saša Janković 16.9.2021.
Izvor: EPA / Srđan Suki

Ovi navodi otvorili su pravu Pandorinu kutiju, u kojoj sada srpska javnost levitira između mišljenja koja zagovaraju da je postojala životna ugroženost i neospornih činjenica da se pojedini ambasadori previše mešaju u unutrašnje stvari zemlje domaćina. Prvu teoriju treba shvatiti ozbiljno, ali uz jednu bitnu ogradu. Ugrožavanje života najviših državnih funkcionera je uvek intencija određenih interesnih grupa, bilo domaćih ili stranih. Drugo pitanje je realnost njihovog ostvarenja. U ovom slučaju, a naročito u poslednjih nekoliko godina, takva mogućnost je svedena na minimum. Iz nekoliko razloga, a dva su osnovna. Srbija nije više tek neka tipična balkanska državica gde je bitniji bilo koji ambasador Kvinte od bilo čega drugog i, drugo, ni naš bezbednosni aparat nije više toliko podložan uticaju sa strane. Nikom se to naročito ne sviđa, ali od Horgoša do Preševa je država. I ona se zove Srbija. Tačka.

Istorijski gledano, kad god je ovde postojala ozbiljna država, kako god da se ona zvala, da li je bila Kraljevina Srbija ili Kraljevina Jugoslavija ili SFRJ, ambasadori su vodili računa o svom ponašanju i delanju. Problemi zapravo dolaze sa devedesetim, kada je većina stranih ambasadora ovde videla svoju ulogu u rušenju režima Slobodana Miloševića. U tu svrhu su i javnim i tajnim kanalima pomagali njegove političke protivnike. Zato su neki od njih videli sebe kao one koji će suštinski upravljati Srbijom nakon petooktobarskih promena. Svako je pomalo imao tu ambiciju, bez obzira s koje strane sveta dolazi. Svako od njih kada vidi odsustvo državnih institucija i šupljine u njima i njihovoj politici po pravilu se trudi da nametne interese svoje zemlje i na kraju ih pretoči u interese zemlje domaćina. Slično su radili osamdesetih godina prošlog veka u Južnoj Americi i Africi, Aziji... Iz njihovog ugla Srbija nije izuzetak.

Neki od njih uporni su u ostvarivanju interesa svojih zemalja, neki opet imaju i malo privatnog interesa kroz favorizovanje određenih kompanija na tržištu zemalja u kojima borave. Ima tu svega i svačega. Kao i svaka priča o politici – puno moći, novca, intriga i izdaja. To je obavezan dramaturški model. Uvek mora da postoji neko ko je spreman da izda. Zbog novca, moći, žene, jednog miga, nagoveštaja da se na njega računa... Ima u nekom holivudskom filmu sekvenca kada na dvor kraljice Viktorije dovode poglavicu nekog plemena iz Afrike da se upozna sa Reginom. Laskaju mu, zovu ga kraljem, obukli su ga čak i u odelo. Uvučen u zabludu da im je ravan, izjavljuje lojalnost Kruni i daje sve što njegova zemlja ima, za privid da je neko i nešto, da je drugačiji od onih s kojima je ponikao. A bio je zapravo samo još jedan Indijanac u odelu.

Urbana legenda kaže da je pre nekoliko meseci ambasador jedne moćne strane zemlje tražio da se jedan od visokih državnih funkcionera ne smenjuje sa partijske funkcije. Ambasadoru je želja uslišena. Nije smenjen. Dao je ostavku. Tako je to kada ima države.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Startap

Ekspres.net
26.04.2019. 18:17

Startap

Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve