Vesti
05.02.2024. 16:05
Beta

Sastanak "velike petorke"

"Ako Kurti ne odloži zabranu dinara..."

1
Izvor: Shutterstock

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je od kosovske vlade ponovo zatražio da odloži primenu odluke kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu, navodeći da će odbijanje uticati na odnose dve strane.

Posle sastanka ambasadora zemalja "velike petorke" i šefa Delegacije EU u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Hovenijer je rekao da se SAD "nadaju da će im Vlada Kosova biti partner" i da će, ako to ne bude slučaj, "biti uticaja na kvalitet partnerstva" dve strane.

Hovenijer, koji je prethodnih dana nekoliko puta tražio od kosovskih vlasti da odlože primenu odluke o zabrani upotrebe dinara, danas je ponovio i da SAD poštuju Ustav Kosova, ali da veruju da treba da postoji period tokom kojeg bi građani bili informisani o novom propisu o valutama.
 

"Sledi tranzitni period, neće biti kažnjavanja zbog korišćenja dinara"

On nije želeo da odgovori na pitanje o mogućoj reakciji Kurtija na ponovljeni zahtev SAD, rekavši samo da će ih "pustiti da sami govore".

Dopunjen Pravilnik o gotovinskim operacijama centralne banke u Prištini, sa odredbom koja propisuje da je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu, stupila je na snagu 1. februara, nakon što je Kurti odbio predlog zemalja "velike petorke" - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, da odloži stupanje te mere na snagu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su iz EU poručili povodom odluke Kosova da ukine dinar
dinari, novac, pare

Peter Stano

19.01.2024. 15:46

Šta su iz EU poručili povodom odluke Kosova da ukine dinar

Evropska komisija (EK) traži razjašnjenja namere vlasti u Prištini da zavedu evro kao jedinu valutu na Kosovu i traži da se izbegnu neusaglašeni potezi koji loše utiču na normalizaciju odnosa Priština-Beograd i na stabilnost, izjavio je portparol u EK Peter Stano.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve