Vesti
19.01.2024. 15:46
Beta

Peter Stano

Šta su iz EU poručili povodom odluke Kosova da ukine dinar

dinari, novac, pare
Izvor: Shutterstock

Evropska komisija (EK) traži razjašnjenja namere vlasti u Prištini da zavedu evro kao jedinu valutu na Kosovu i traži da se izbegnu neusaglašeni potezi koji loše utiču na normalizaciju odnosa Priština-Beograd i na stabilnost, izjavio je portparol u EK Peter Stano.

Stano je to rekao na pitanje agencije Beta kako EU gleda na upozorenje vlasti u Beogradu da će namera vlasti u Prištini zaustaviti normalizaciju i svaki dalji nastavak dijaloga Beograd-Priština jer ukidanje dinara kao sredstva plaćanja znači ukidanje plata, penzija i finansiranja zdravstva i školstva za Srbe na Kosovu.

"Mi istinski snažno pozivamo dve strane da to pitanje rasprave u okviru dijaloga uz posredovanje EU", podvukao je portparol visokog evropskog predstavnika Žozepa Borelja.

Evropska komisija "nastavlja da proučava i traži razjašnjenja za pobude i razloge, kao i za moguće posledice te odluke" prištinskih vlasti, saopštio je Stano.

Ukazao je da EU od Kosova i Srbije očekuje da "izbegavaju neusaglašene poteze koji ne vode normalizaciji njihovih odnosa i  mogu imati, štaviše, nepovoljan uticaj na stabilnost na terenu".

Posrednik EU u dijalogu Beograd-Priština Miroslav Lajčak je posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u sredu u Davosu, rekao da službe EU analiziraju situaciju i da "od njih očekuje da ubrzo izađu sa zvaničnim stavom" o nameri Kosova da od 1. februara zabrani upotrebu bilo kojih valuta osim evra.

Centralna banka Kosova (CBK) je u četvrtak saopštila da je dopunila Pravilnik o gotovinskim operacijama koji sada, između ostalog, definiše da je valuta evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i da to stupa na snagu 1. februara.

Time se onemogućava korišćenje dinara kao sredstva plaćanja na celoj teritoriji Kosova, uključujući više opština sa srpskom većinom u kojima je ta valuta do sada korišćena uz evro.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve