Vesti
03.04.2024. 14:10
Beta

Ana Brnabić

"Danas raspisujem izbore za Beograd"

1
Izvor: BETA/VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic

Predsedica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je njena ustavna i zakonska obaveza da danas do ponoći raspiše izbore za Beograd, čiji je zadnji datum održavanja 2. jun, i da nije mogla da prihvati zahtev koalicija "Srbija protiv nasilja" i Nada da se beogradski izbori objedine sa predstojećim lokalnim izborima.

"Ako to ne uradim, ja sam u ozbiljnom prekršaju. Danas raspisujem izbore za Beograd, nema dileme", rekla je Brabić, na koferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije, posle propalog sastanka o izbornim uslovima.

Ona je navela da nije mogla da prihvati zahtev opozicije o objedinjavanju beogradskih i drugih izbora jer bi to bio vrlo opasan presedan u kojem bi parlament ograničio mandat većem broju lokalnih samouprava.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

"Oko toga nisam spremna da razgovaram. Takvom nečem ne bi bilo kraja. Značilo bi da neki novi saziv može, kad mu se ćefne, da skraćuje mandate, prešao bi se Rubikon, to bi bilo krajnje nedemokratski", naglasila je Brnabić.

Ona je rekla da je ponudila alternativu da se, sem beogradskih izbora, ostali lokalni izbori održe u istom danu što bi po njenom mišljenju bilo kompromisno rešenje, ali da taj predlog dve opozicione kolicije nisu prihvatile.

Ona je navela i da je vlast prihvatila zahteve opozicije koji se tiču kontrole biračkog spiska i javnog servisa.

"Međutim, 'Srbija protiv nasilja' je odbila da dalje radimo zajedno na primeni preporuka ODIHR, čak i oko ova dva prihvaćena zahteva", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da "njena vrata ostaju otvorena" onima koji su spremni da razgovaraju kako dalje da se zajedno radi na poboljšanju biračkog spiska i primeni preporuka ODIHR.

Na pitanje da li je demokratski što je njoj skraćen premijerski madnat, kao i da su se mnogim lokalnim samoupravama podnosile ostavke da bi se održali izbori krajem prošle godine, Brnabić je rekla da to nije isto jer bi sada, navodno, morao da se menja zakon.

"Mi smo u razgovoru (sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem) došli do zaključka da bi u uslovima svetske krize bilo dobro da se mandat potvrdi", rekla je Brnabić, negirajući da joj je mandat oročio Vučić neposredno nakon izbora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve