Vesti
09.03.2024. 07:05
Mihailo Paunović

Aktuelno

Izbori u Beogradu ili "ajmo još jedan krug"

Beograd
Izvor: Shutterstock

Beograđani od 17. decembra prošle godine čekaju da dobiju svoje političke predstavnike. U međuvremenu stvoren je vakuum ispunjen bukom od koje može da se ogluvi i hroničnom političkom tenzijom na koju smo manje-više otupeli.

U jednoj takvoj atmosferi građani nisu mogli mnogo toga da čuju... Možda i bolje. Da je bilo drugačije, da je bilo normalnog dijaloga, tišine, da smo mogli da čujemo sopstvene misli... Možda ovaj grad ne bi umeo da funkcioniše. Ovako je stanje redovno. Gradska gužva, posao, gradska gužva, kuća, televizija pa krevet i sve tako ukrug dok ne izađemo na nove izbore.

Da će Beograđani ponovo na glasanje postalo je jasno onog trenutka kada je i treći pokušaj konstituisanja Skupštine grada Beograda svrstan u koš neuspešnih. Rok od mesec dana za raspisivanje beogradskih izbora počeo je da teče od 3. marta, nakon čega sledi period od 45 do 60 dana u okviru kog izbori moraju da se održe. Dakle, izbori će biti održani ili najranije krajem aprila, ili najkasnije početkom juna. Međutim, kada će Beograđani tačno izaći na izbore još uvek je u fazi nagađanja. Za sada se u javnosti najčešće pominju 28. april, za kada je zakazano održavanje "Beogradskog maratona“, i 5. maj, tačnije Uskrs.

Međutim, kad god da budu održani izbori u glavnom gradu, do tada će biti dosta posla. Iz koalicije "Srbija protiv nasilja“ traže da se pre izlaska na birališta sredi birački spisak i implementiraju primedbe ODIHR-a, za šta je pitanje da li će biti dovoljno vremena, dok je sa druge strane predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da će biti formirana radna grupa koja će raditi na implementaciji primedaba ODIHR-a.

Ukrupnjavanje

Datum održavanja beogradskih izbora nije jedino pitanje oko kog se trenutno najviše polemiše u javnosti. Podjednaku pažnju izaziva i to ko će s kim pred birače, ali je već sada jasno da će doći do političkog ukrupnjavanja. Tradicionalno i ovaj period pred beogradske izbore obeležiće pitanje u koliko će kolona izaći opozicija.

Dragan Đilas je nedavno izjavio da na beogradske izbore treba izaći u formi saveza svih koji su za promene.

"Taj savez bi činile sve stranke koje su deo koalicije ’Srbija protiv nasilja’ i koalicije NADA, ali i sve druge stranke za koje smo svi sigurni da su opozicija ovom režimu. U okviru tog saveza posebno mesto trebalo bi da zauzmu ugledne javne ličnosti čiji bi angažman bio u skladu sa onim što je tim ljudima koji se ne bave politkom, ali se bore za bolju Srbiju, prihvatljivo.“

Sa druge strane, poslanik i kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović ocenio je da bi koalicija "Srbija protiv nasilja“ trebalo da usaglasi blizak zajednički nastup na izborima sa koalicijom NADA, ali u dve kolone.

Na suprotnoj strani, sva je prilika da će SNS i SPS zajedno na beogradske izbore. U SPS-u su otvoreni da na novim izborima nastupe na zajedničkoj listi sa naprednjacima, što i ne čudi s obzirom na njihov poslednji rezultat na izborima u glavnom gradu. Ono što je pod znakom pitanja jeste da li bi ovoj koaliciji mogli da se priključe i Zavetnici koji u pojedinim lokalnim samoupravama već čine vlast sa SNS-om i SPS-om.

Nagoveštaj tome da li će Zavetnici sa SNS-om i SPS-om pod istu listu dao je Aleksandar Šapić koji je nedavno izjavio da su politički akteri prepoznali važnost novih beogradskih izbora kao i važnost ukrupnjavanja, te da su SPS i Zavetnici i neka udruženja koja se do sada nisu politički deklarisala izrazili spremnost da razgovaraju sa SNS-om.

Od političkog ukrupnjavanja ne beže ni u Narodnoj stranci, naprotiv. Vladimir Gajić, predsednik ove partije, nedavno je istakao da je između njegove stranke i „Dosta je bilo“ napravljen dogovor oko zajedničkog nastupa na predstojećim beogradskim izborima, kao i da se Dveri čekaju da se priključe ovoj koaliciji.

Koaliciju NADA bi oni voleli da vide na svojoj strani jer bi to automatski značilo ujedinjenje desnice.

Postavlja se i pitanje šta će biti isa pokretom „Mi – glas iz naroda“ koji je na nedavno održanim beogradskim izborima bio najveće iznenađenje. Međutim, ovaj pokret nije isti u odnosu na onaj od pre tri meseca. Pokret je doživeo velike promene, bio je pred raspadom i najverovatnije će izaći sa dve liste.

"Biće dobra utakmica“

Vreme polako, ali sigurno teče. Kampanja je uveliko u toku i odluke treba donositi u što kraćem roku. Jedna od važnijih odluka kako za koaliciju okupljenu oko SNS-a tako i za onu okupljenu oko „Srbija protiv nasilja“ jeste ko će biti kandidati za gradonačelnika, odnosno da li će to ponovo biti Aleksandar Šapić i Vladimir Obradović.

Aleksandar Šapić u nedavnom intervjuu za Tanjug nije krio da očekuje da ponovo bude izbor Srpske napredne stranke, ali je istakao da će se konačna odluka doneti posle sednice Glavnog odbora stranke.

Kada je reč o koaliciji "Srbija protiv nasilja“ i njihovom kandidatu, u medijima se već neko vreme pominje Dejan Bodiroga kao potencijalni izbor za koji se veruje da bi mogao opoziciji da donese više glasova od Vladimira Obradovića.

1
Izvor: ATAIMAGES / R. Z.

Njegovu potencijalnu kandidaturu nedavno je prokomentarisao Aleksandar Vučić koji je istakao da nam sledi „dobra utakmica“.

"On se već nekoliko puta izjašnjavao protiv nas. Nije kapacitet za bavljenje politikom to koliko ste davali koševa i golova. Nije Aleksandar Šapić uspešan zato što je bio najbolji strelac jugoslovenski i srpski u vaterpolu, već zato što je uspešno vodio opštinu Novi Beograd. Biće dobra utakmica, ja onoliko koliko mogu daću da pobede oni koji su mnogo bolji za Beograd i Srbiju“, istakao je predsednik Srbije.

S druge strane, nije mnogo prošlo, a Marinika Tepić demantovala je Vučićeve navode da je Bodiroga potencijalni kandidat za gradonačelnika.

"To je još jedan spin Aleksandra Vučića da skrene pažnju sa preporuka ODIHR-a, njegovih obaveza i njegove vlade. Mi zaista nikada nismo razgovarali o gospodinu Bodirogi kao kandidatu koalicije. Za nas je najvažnije da Beograd sutra vodi čovek koji zna da upravlja velikim sistemom kao što je Beograd, a ne da bude javna ličnost“, naglasila je Tepićeva u „Utisku nedelje“.

Beograd, skupština grada
Izvor: Shutterstock

Prezasićenost

Datum beogradskih izbora biće određen uskoro, kao što ćemo uskoro saznati ko će s kim pred birače i u koliko kolona... Međutim, rezultati novih beogradskih izbora u mnogo čemu će zavisiti od izlaznosti, a ona, principom spojenih sudova, od toga koliko je Beograđanima do izbora.

U svega nekoliko meseci u Beogradu će se dva puta održati izbori. Beograđani su 17. decembra na izbore izašli entuzijastičnije nego ranije, o čemu je svedočila i sama izlaznost. Međutim, sve ono što se dešavalo posle 17. decembra dovelo je do toga da se politika mnogima ponovo smuči i da se vrate političkoj hibernaciji.

Zbog svega zdrav razum kaže da će izlaznost na novim izborima biti niža nego 17. decembra prošle godine. Građani su umorni od čestih izbora, krupnih reči i obećanja, zbog čega će političarima biti potrebno mnogo više energije da animiraju birače.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve