Vesti
23.11.2023. 14:20
R. E.

"Crni petak"

Apel MUP-a: Oprezno prilikom onlajn kupovine

onlajn kupovina
Izvor: Shutterstock

Poslednji petak u novembru svim ljubiteljima kupovine preko interneta poznat je kao Crni petak (Black friday), a Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je gređane da dobro paze ukoliko se odluče za onlajn kupovinu.

Da vas Crni petak ne bi "zavio u crno", MUP upozorava da se građani čuvaju od mogućih prevara, budući da su neke ponude vrlo povoljne, a istovremeno su i "mamac".

Iz MUP-a su apelovali na građane da dobro provere web adresu sa koje kupuju ili na kojoj vrše bilo koje plaćanje.

"Ne plaćajte stranicama koje ste dobili putem nekog linka preko mejla ili društvenih mreža", stoji u obaveštenju.

"Proverite da li je prenos podataka u komunikaciji sa sajtom koji posećujte zaštićen, obavezno koristite HTTPS i SSL protokole. Nikada nemojte slati podatke o kartici putem elektronske pošte, niti bilo kojim drugim sredstvima komunikacije", savetuju iz MUP-a.

Takođe se navodi da ukoliko vam neko traži da slikate prednju ili zadnju stranu vaše kartice i tu sliku mu pošaljete, nemojte to činiti. Gotovo sigurno je u pitanju pokušaj prevare.

"Proverite sigurnost plaćanja na web stranici i vršite plaćanja samo tamo gde je to verifikovano od strane kompanija Visa ili MasterCard", navedno je u poruci koju je MUP objavio na svojoj Facebook stranici.

Navodi se i da dobro proverite ono što vam se nudi na internetu.

"Kada naiđete na nešto što je 'mnogo dobro da bilo realno' razmislite više puta pre nego što se odlučite da to kupite", objavio je MUP.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da se ne obrukate: Običaji u vezi sa poklonima širom sveta
poklon

Zanimljivo i korisno

27.07.2023. 04:55

Da se ne obrukate: Običaji u vezi sa poklonima širom sveta

Svima nam je poznat onaj lep osećaj kada od nekoga dobijemo poklon ili usrećimo druge pružanjem istog zadovoljstva. Ali, da li ste se ikada zapitali kako je ova tradicija počela i kako izgleda u drugim delovima planete?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve