Vesti
17.03.2022. 15:03
Beta

Austrijski kancelar

"Austrija je most između EU i Srbije"

ANA BRNABIC I KARL NEHAMER - KZN
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je u Beogradu da će njegova zemlja i dalje nastojati da bude most između EU i Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Nehamer je rekao da je zbog ruske invazije na Ukrajinu za Srbiju i druge zemlje regiona "bitno da se EU jasno odredi" i da pruži "jasan znak da te države pripadaju Uniji i Evropi".

"Mi kao EU moramo da učinimo sve da proces pristupanja (Zapadnog Balkana) bude ubrzan. Austrija sebe vidi kao most u tom procesu, za nas je veoma važno da se taj postupak ubrza", kazao je Nehamer.

Naveo je da su odnosi sa Srbijom "od velikog značaja" za Austriju i dodao da je Srbija "geostrateški i geopolitički važan partner za Austriju, a time i za EU".

"Za Austriju je veoma važno da radimo zajedno jer nas jednako pogađa i fenomen organizovanog kriminala i fenomen ilegalnih migracija. Obaveza je i interes jedne članice EU da pruži jasan signal da treba da radimo zajedno da pronađemo rešenje za probleme", rekao je austrijski kancelar.

On je najavio produbljivanje bilateralne saradnje i ukazao da je srpsko tržište "veoma interesantno" za Austriju, i za EU.

"Austrija će bilateralno sve učiniti da produbi dobre odnose sa Srbijom jer su oni za nas od velikog značaja, kao što su i za Srbiju", kazao je Nehamer.

On je ukazao na "veliku brigu" jer Rusija ima veliki uticaj na Zapadnom Balkanu, a Kina "veliki interes da se pozicionira" u tom regionu.

Nehamer je rekao i da Austrija "izuzetno zavisi" od ruskog gasa i dodao da je otvoreno pitanje kako da se postavi prema toj zavisnosti.

"Austrija se dugo uzda u obnovljive izvore energije, ali postoji 25 odsto izvora zavisnih od gasa. Ne možemo preko noći da se oslobodimo te zavisnosti. Kratkoročno, treba da obezbedimo sigurnost ljudima za iduću zimu, a sa druge strane treba da se orijentišemo ka međunarodnom tržištu da bismo dugoročno smanjili zavisnost od fosilnih goriva poput nafte i gasa", naveo je Nehamer.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Možda se iznenadite: Šta Austrijanci misle o Americi?
stanovništvo, ljudi

Istraživanje

21.02.2022. 09:54

Možda se iznenadite: Šta Austrijanci misle o Americi?

Slika Austrijanaca o SAD se nije promenila ni dolaskom Džozefa Bajdena, pokazuje istraživanje javnog mnjenja Austrijsko-američkog društva (OeAG).
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve