Vesti
18.11.2022. 05:15
R.E.

Ilegalna migracija

Balkanski zid za migrantsku rutu

Vučić i Orban
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Balkanska migrantska ruta dobila je novi zid. Preciznije rečeno, već postojeći zid prebačen je južnije i istočnije, sa granice Mađarske i Srbije, na granice Srbije sa Severnom Makedonijom i Bugarskom.

Predsednik Srbije, kancelar Austrije i premijer Mađarske postigli su, naime, u sredu 16. novembra, dogovor oko readmisije, odnosno proterivanja onih koji nemaju šansu da dobiju azil.

Trojica zvaničnika – Aleksandar Vučić, Karl Nehamer i Viktor Orban – potpisali su Memorandum o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija.

Srbija se prema memorandumu obavezala da će prihvatati sve ilegalne migrante koje Austrija i Mađarska vrate. Te dve članice EU će pak ravnopravno sa Srbijom da snose troškove vraćanja tih ljudi u njihove zemlje porekla. Policije tri zemlje formiraće zajedničke patrole.

Ovo je, praktično, prvi korak ka ispunjavanju obećanja koje je Beograd dao pre oko mesec dana, da će uskladiti viznu politiku sa onom koja važi u Evropskoj uniji. To konkretno znači da će pojedine države ostati uskraćene za bezvizni režim koji imaju ili su imale sa Srbijom.

Prvi su se na udaru, kako je to u sredu izjavio Aleksandar Vučić, našli Tunis i Burundi. Najavio je da će ista sudbina zadesiti još dve države. Jedna je, pretpostavlja se, Indija, jer ta očekivanja iznela je svojevremeno i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson. Koja je druga, ostaje da se nagađa. Primera radi, jedna od država koja sa Srbijom ima bezvizni režim, a čiji građani ne mogu bez "ausvajsa" da uđu u EU, jeste i Rusija.

No, zbog čega su jedan predsednik i dvojica premijera potpisali ovaj memorandum. Pre svega zbog povećanog broja migranata iz zemalja poput Indije i Tunisa, u kojima nema ratnih sukoba, te se oni teško mogu podvesti pod izbeglice.

Bezvizni režim koji Srbija ima ili je imala sa njima bio je prilično zgodan za sve one koji bi iz ovih zemalja hteli put EU. Srbija bi im u tom slučaju bila samo odskočna daska.

Predsednik Srbije rekao je da se broj ilegalnih migranata gotovo udvostručio u odnosu na isti period prošle godine. Dolazili su iz smera Severne Makedonije (51 odsto) i Bugarske (32 odsto) – 51 odsto iz Severne Makedonije, a 32 procenata direktno iz EU, odnosno iz Bugarske", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, najveći broj migranata stiže iz Avganistana (40 odsto) i Sirije (30 odsto), kao i iz Pakistana, Burundija, Maroka…

"Zajedno uz podršku Mađarske i Austrije, angažovaćemo veći broj policajaca na granici sa Severnom Makedonijom, da pokušamo da odbranimo tu liniju i da je pomerimo na jug. Time štitimo i Evropu, ali i svoju zemlju. Ne želimo da budemo parking za ilegalne migrante, iako smo uvek imali razumevanja za izbeglice", naglasio je Vučić.
 

Austrijski kancelar Karl Nehamer ocenio je ovo partnerstvo kao "neophodno" jer se "pokazalo da je azilski sistem EU doživeo neuspeh", dok je mađarski premijer Vitor Orban dodao i da ako Srbija brani svoje granice, ne brani samo svoju teritoriju, nego i Mađarsku i Austriju i celu EU, zbog čega su joj zahvalni.

Istovremeno je i Vučić istakao posebnu zahvalnost Mađarskoj i njenim liderima:

"Važno mi je da to kažem svima – teško bismo prezimili zimu da nije bilo Orbana i Sijarta koji su nam pomogli da smestimo gas u njihove skladišne kapacitete. Neverovatna je potrošnja struje u Srbiji na ovako lepe dane."
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić odlikovao Orbana: "Pravi prijatelji se podržavaju u teškim trenucima"
1

Najviše priznanje

16.09.2022. 12:38

Vučić odlikovao Orbana: "Pravi prijatelji se podržavaju u teškim trenucima"

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić je u petak u Beogradu uručio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve