Vesti
16.09.2022. 12:38
Beta

Najviše priznanje

Vučić odlikovao Orbana: "Pravi prijatelji se podržavaju u teškim trenucima"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić je u petak u Beogradu uručio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Vučić je rekao da je toj orden najviše priznanje koje Srbija ima, te naglasio da mu je neizmerna čast i posebno zadovljstvo da odlikuje mađarskog premijera.

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Kazao je da to odlikovanje dodeljuje velikom i iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda za, kako je precizirao, izuzetna dostignuća u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih i bratskih odnosa između Srbije i Mađarske.

Zahvalio je Orbanu na snažnom doprinosu unapređenu sveukupne bilatralne saradnje dva države koja je, kako je kazao, u stalnom usponu i koja je dostigla svoj najviši stadijum, bez presedana u modernoj istoriji.

"Veoma smo zahvalni mađarskim prijateljima ali pre svega Vama lično na podršci koju potpuno otvoreno, nedvosmileno i u svakoj prili pružate Srbiji, kako na njenom evropskom putu, zalažući se za njeno punopravno i skorije članstvo u EU, ali tako i po svim važnim regionalnim pitanjima", rekao je Vučić.
 

Prema njegovim rečima, građani Srbije istinski cene takve prijatelje i takve komšije

Kazao je da je odlika pravih prijatelja da podržavaju jedni druge u teškim trenucima, te naglasio da je Orban smogao snage da bude uz Srbiju u momentima kada je, kako je kazao, mnogo lakše bilo da to ne čini.
 
"Zato budite sigurni da će Mađarska uvek moći da računa na iskreno prijateljstvo i podršku Srbije"
, rekao je Vučić.

Zahvalio je premijeru Mađarske što uvek, kako je kazao, ima u vidu dobrobit Srbije i njenih građana i na spremnosti da se lično angažuje na snaženju veze dva države.

Prema njegovim rečima, dosadanji rezultati zajedničkih zalaganja su gotovo impresivni ali istovremeno obavezuju da u budućnosti negujemo i čuvamo srpsko - mađrsko prijateljstvo.

Naglasio je značaj obostranog, potpuno posvećeng rada u budućnosti na jačanju strateških odnosa dve zemlje.

Zahvalio je Orbanu i na doprinosu na stvaranju najbližih mogućih odnosa između Srba i Mađara i u Srbiji, te zbog toga izrazio zahvalnost i, kako je kazao, mađarskim prijateljima, državljanima Srbije a posebno gospodinu (Lideru Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanu) Pastoru.

"Hvala vam što i ova teška vremena kada svi gledaju sebe što ste pomogli Srbiji da da obezbedimo topliju i sigurniju budučnost našim građanima", rekao je Vučić.

Mađarski premijer je tom prilikom izjavio da mu je čast i da odlikovanje shvata kao ohrabrenje za ono što će od danas činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva.

Priznanje "ne shvatam kao odlikovanje za ono što sam do sada učinio već za ono što ću od danas činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva", rekao je Orban obraćajući se novinarima posle sastanka sa Vučićem.

"Kada sadašnja vlada i ja lično radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva ispunjavamo staru spoznaju. Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj", kazao je Orban i dodao da dve zemlje povezuju istorija, geografija i viševekovno prijateljstvo.
 
1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Prema njegovim rečima, zajednička misija i odgovornost Srbije i Mađarske su da "odbrane južna vrata Evrope".

"Migracije se svaki put ponovo i ponovo pojavljuju u novom obliku... zajednička nam je odgovornost, Srba i Mađara, da taj istoriji proces kanališemo u odgovarajući istorijski kanal", rekao je Orban.

Povodom politike sankcija Evropske unije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini,  rekao je da "niko od nas nije u lakoj situaciji".

Priroda sankcija je takva da se o njima odlučuje na mestima koja su daleko od zemlje protiv koje se uvode, rekao je mađarski premijer i dodao da je Mađarska "bliže sankcionisanoj zemlji Rusiji".

"Evropljani su energetski patuljci koji uvode sankcije protiv energetskog džina. Takva stvar je neuobičajena u istoriji i ne može voditi ka dobrom", rekao je Orban i izrazio želju da se "politika sankcija u Briselu stavi na razumnije temelje".

Na pitanje povodom osuda Evropskog parlamenta (EP) zbog "namernih i sistematskih napora mađarske vlade" da potkopa evropske vrednosti, Orban je rekao da je odluka EP "u domenu vica". "Ne smejemo se jer je to veoma dosadan vic", rekao je Orban. 

U EP postoji levičarska većina tako da se, kako je rekao Orban, "ne radi o formiranju objektivnog mišljenja", a usvojeni dokument se može nazvati "pamfletom".

Govoreći o srpsko-mađarskim vezama, Orban je rekao i da je samo u jednoj tački to prijateljstvo "okrnjeno", u vaterpolu, gde se Srbija i Mađarska, kako je naveo, moraju boriti jedna protiv druge.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Viktor Orban - mađarski trn u briselskom oku
Viktor Orban 7.4.2022.

Ubedljiva pobeda

08.04.2022. 09:10

Viktor Orban - mađarski trn u briselskom oku

Viktor Orban nastaviće da ljuti i nervira svoje kolege iz Evropske unije i u naredne četiri godine. Suprotno mnogim očekivanjima i, ispostavilo se, vrlo smelim predviđanjima, nedeljni izbori u Mađarskoj nisu nimalo ličili na politički triler.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve