Vesti
26.08.2019. 13:21
Tanjug

U Hrvatskoj u

BEČKI "PRESE": Sve više nasilja protiv srpske manjine u Hrvatskoj

zastave.jpg

U Hrvatskoj u poslednje vreme sve je više fizičkih napada na pripadnike srpske manjine i dok Zagreb govori o pojedinačnim

U Hrvatskoj u poslednje vreme sve je više fizičkih napada na pripadnike srpske manjine i dok Zagreb govori o pojedinačnim slučajevima, oni koji osuđuju ove napade upozoravaju da su oni slika skretanja hrvatskog društva u desno, ističe bečki dnevnik "Prese".

"Nasilni napadači došli noću i sakrili su lica. Sredinom prošle nedelje oko 22 sata, u "Bife Petko" u selu Uzdolje nedaleko od Knina upala je desetina maskiranih huligana. Demolirali su lokal i tukli šokirane goste flašama, pendrecima i oprugama dok su gledali utakmicu Zvezde u Bernu. Ni ženu ni decu nisu poštedeli", prenosi Prese.

List prenosi i svedočenje vlasnik lokala Borist Petko da je napad bio organizovan i dugo planiran te da ukazao da je pet osoba zbog povreda, bilo preveženo u bolnicu.

"Napali su nas zato što sam Srbin i što su gosti gledali utakmicu Zvezde", citira list.

Povezane vesti - Napadač Srba u Hrvatskoj zaposlen u MUP-u

[caption id="attachment_230311" align="alignnone" width="675"]foto: Shuttestock foto: Shuttestock[/caption]

Kao dalji primer navodi i slučaj srpskog ugositelja u mestu Ðevrske kod Knina kojeg su napala tri mladića prošle nedelje zato što nije dopustio puštanje pesama "uštaškog barde" Marka Perkovića Tompsona.

Dnevnik piše i o napadu na srpskog povratnika u Rijeci, kojeg je jedno lice prebilo i nazivalo četnikom i podseća da su ovog leta objavljivane i vesti o napadima na konobara srpskog porekla u Dubrovniku i na Hvaru, napad na golmana vaterpolo tima Crvene Zvezde u februaru koji se spasio skokom u hladno more.

[caption id="attachment_225787" align="alignnone" width="673"]FOTO TANJUG/ FOTO  HINA/ MARIO STRMOTIC FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC[/caption]

Povezane vesti - Srbi u Hrvatskoj: Nama je dosta!

Prese konstatuje da trenutno još samo 186. 000 ljudi srpskog porekla, prema popisu iz 2011. živi u Hrvatskoj i da je njihov udeo u stanovništvu je od izbijanja rata 1991.pao sa 12,2 odsto na 4,3 procenata.

Predstavnici manjina i kritički mediji u napadima vide sliku nacionalističkog pomeranja društva u desno i sve veće netolerancije u hrvatskom društvu, zaključuje list.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve