Vesti
29.10.2021. 12:26
Tanjug

Najavio gradonačelnik

Beograd dobija 150 kontejnera za staklo

staklo
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnik Beograd Zoran Radojičić najavio je da će Beograd dobiti 150 kontejnera za separaciju stakla i da će biti postavljeni u opštinama Savski venac i Stari grad.

Ti kontejneri za staklenu ambalažu deo su projekta "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu", u kojem učestvuju Nemačka razvojna agencija(GIZ), NALED-a i Sekopak, a gradonačelnik je sa njima potpisao je Memorandum o međusobnom razumevanju.

"Tim memorandumom šaljemo jasnu poruku da su pitanja životne sredine i ekologije pođednako važna za sve nas i verujem da ćemo u budućnosti imati još mnogo projekata koji se tiču ekologije i životne sredine. Njih možemo da realizujemo samo zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice, privatnog sektora i sa ljudima iz lokalne samouprave", istakao je Radojičić.

On je rekao da su u projekat uključene i ostale zemlje u regionu, a u samoj Srbiji postavljeno je već 600 kontejnera za sakupljanje staklenog otpada, i to u Nišu, Somboru, Varvarinu i Kragujevcu.
 

Vizija Beograda i moja lična vizija je da unapređujemo kvalitet života u prestonici i da su ekološki projekti izuzetno važni, poručio je Radojičić.
 

"Na dnevnoj bazi u Beogradu se skuplja između 1.500 i 1.600 tona otpada. i vrlo je važno da se radi njegova separacija, a zatim i reciklaža. Posebno je značajna separacija stakla, s obzirom da je potrebno 5.000 godina da se u prirodi potpuno razgradi staklo. Reciklažom stakla čuvamo životnu sredinu i štedimo sirovine jer se od staklenog otpada može proizvoditi 98 odsto nove staklene ambalaže", naglasio je Radojičić.

Direktorka GIZ-a Danijela Funke pohvalila je proaktivan pristup Beograda problemu reciklaže otpada. Ona je istakla da iako je upravljanje otpadom veliki izazov, a reciklaža stakla je najmanji od njih, pošto se 98 odsto stakla može reciklirati, ušteda energije je 50 odsto, a vode 40 odsto.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je cilj projekta da se postavi nedostajuća infrastruktura i da se svim građanima i privredi omogući da odlažu otpad na odgovarajući način.

"Treba da se omogući reciklaža svih vrsta otpada i da zajedno stvorimo jedan ekološki prihvatljiv sistem", rekla je Jovanović.
 

Ona je podsetila da je to obaveza i prema EU i da je količina ambalažnog otpada koji treba da se reciklira u Srbiji od 2024. veliki izazov za našu zemlju.

Staklo je četvrti materijal zastupljen u otpadu. Od kako su postavljeni kontejneri za staklo u 4 srpske opštine količina sakupljene staklene ambalaže u tim opštinama povećala se za 85 odsto. Inače, staklo sakupljeno na taj način trebalo bi da preuzima fabrika stakla u Paraćinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kraljica Draga dobija ulicu u Beogradu
BEOGRAD, 21. 10. 2021.

Beograd na vodi

25.10.2021. 15:57

Kraljica Draga dobija ulicu u Beogradu

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku da kraljica Draga Obrenović dobije ulicu u glavnom gradu.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve