Vesti
03.02.2023. 14:03
R. E. / dnevno.rs

"Vodi u likvidaciju"

Šta je Vuk Bojović mislio o izmeštanju zoo-vrta sa Kalemegdana

1
Izvor: Shutterstock

Nekadašnji direktor zoo-vrta u Beogradu, Vuk Bojović, koji ga je vodio bezmalo tri decenije, nije podržavao ideju o izmeštanju vrtu sa Kelemgdana, koje je do sada bilo najavljeno više puta.

Mogućnost izmeštanja beogradskog zoološkog vrta iz centra grada na drugu lokaciju podigao je veliku prašinu, a ta ideja ponovo je oživela nakon mnogo godina. 

I ranije se pominjalo da bi "Vrt dobre" nade mogao da se preseli, a dugogodišnji direktor Vuk Bojović smatrao je da je to loša ideja. 

"U celom svetu najčešće ćete sresti dva tipa Zooloških vrtova: Safari tip o kome svi pričaju kada govore o izmeštanju, ne govoreći pritom da se za takve vrtove mora imati ogroman prostor, i manji, klasični vrtovi koji su po pravilu nalaze u centru grada. Žele da izmeste Zoološki vrt jer je to sjajna lokacija za još kafića i tržnih centara, o tome se radi. Čvrsto verujem da je Donji grad mesto za Zoološki vrt, zašto se on čuva i kome - ne znam. Dislokacija Vrta vodi u njegovu direktnu likvidaciju, jer će biti nedostupan većem broju ljudi i time bi živeo na margini", rekao je Vuk Bojović u poslednjem intervjuu 2014. godine za dnevno.rs.

 

Vuk Bojović bio je na čelu zoo-vrta od 1. maja 1986. godine do svoje smrti 2014. godine. 

Izmeštanje zoo vrta pominjalo se još osamdesetih godina prošlog veka, a tada je predložena lokacija bila Veliko ratno ostrvo. Potom se pričalo i o Surčinu, pa Krnjači, dok se sada spekuliše da će biti preseljen sa Kalemegdanske tvrđave na Adu Ciganliju, tačnije na Adu Safari.

"Vrt dobre" nade je osnovan 12. jula 1936. godine, to je najstariji i najveći zoološki vrt u Srbiji sa više od 400.000 posetilaca godišnje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zoo vrt: Kazniti tiktokera kao primer drugima
Žirafa

Rizikovao život

19.05.2021. 20:05

Zoo vrt: Kazniti tiktokera kao primer drugima

Rizične situacije u Beo zoo vrtu su retkost, najčešći uzrok predstavljaju ljudske greške i neodgovorno ponašanje pojedinaca, izjavio je direktor Beo Zoo vrta Srboljub Aleksić, povodom slučaja sa mladim tiktokerom za koga traže adekvatnu kaznu kao upozorenje ostalima.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve