Život
19.05.2021. 20:05
Tanjug

Rizikovao život

Zoo vrt: Kazniti tiktokera kao primer drugima

Žirafa
Izvor: Shutterstock

Rizične situacije u Beo zoo vrtu su retkost, najčešći uzrok predstavljaju ljudske greške i neodgovorno ponašanje pojedinaca, izjavio je direktor Beo Zoo vrta Srboljub Aleksić, povodom slučaja sa mladim tiktokerom za koga traže adekvatnu kaznu kao upozorenje ostalima.

On je za agenciju Tanjug rekao da se takav slučaj ranije nije dešavao, a da predstavlja klasičan primer nepotrebnog i nepromišljenog ponašanja zarad "lične, sitne koristi kao što su lajkovi i popularnost". On dodaje da je najgore što pomenuti tiktoker ima uticaja na mlade i tako im daje katastrofalan primer.

"Advokatska služba Zoo vrta tražiće način da sankcioniše ponašanje tiktokera jer želimo da damo primer drugima kako se ne bi ponovile slične situacije", rekao je Aleksić povodom vesti da je tiktoker, koji se na popularnoj društvenoj mreži predstavlja pod imenom "ludibratt", preskočio ogradu beogradskom zoološkom vrtu i pokušao da jaše žirafu, a sve to samo zbog videa koji bi potom objavio na društvenim mrežama.

U Zoo Vrtu postoji jasno definisan pravilnik ponašanja koji je svuda istaknut, a posetioci koji se neodgovorno ponašaju samo mogu biti udaljeni iz Zoo vrta s obzirom na to da osoblje nema nadležnost da primeni bilo kakvu vrstu kazne, objsanio je Aleksić.

"Predlog Zoo vrta je da se za ovakvo ponašanje propiše određena zakonska mera kako bi sprečili da se ono ponovi, a sve u cilju bezbednosti kako posetilaca tako i životinja", naglasio je Aleksić.

Iako je Beogradski zoološki vrt odlično obezbeđen, nepredviđene situacije mogu uvek da se dogode, kaže Aleksić i dodaje da se zato konstantno trude da poboljšaju uslove u kojima životinje borave. "Svake godine trudimo se da uradimo nešto novo, nedavno je kompletno renoviran prostor za medvede a planiraju se i drugi projekti", dodaje on.

"Pored brojnih projekata, planira se i dovođenje novih životinja, a odnedavno je Zoo vrt postao bogatiji za veoma retku vrstu majmuna naziva "De braza" koji privlače veliku pažnju posetilaca", rekao je biolog Beo zoo vrta Kristijan Ovari.

"Uslovi za životinje su jako dobri zato se konstantno trudimo da dovedemo nove vrste, pa sada imamo medvede u novom, renoviranom prostoru, a posebno smo ponosni na naše Kljunoroge, vrstu koja se reprodukuje jednom u četiri godine, dok nama već drugu godinu za redom dodnosi mladunce", istakao je Ovari.

Za dobre uslove u Zoo vrtu, osim brige zaposlenih , potrebno je i odgovorno ponašanje posetilaca zato Ovari podseća da se posetioci pridržavaju propisanih pravila i ne hrane životinje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve