Vesti
28.02.2022. 16:36
Tanjug

Rat u Ukrajini

Bez panike - zračenje u Srbiji je i dalje u normali

zračenje
Izvor: Shutterstock

Ni na teritoriji Srbije, kao ni na teritoriji Evrope, nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja, izjavio je direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov, i istakao da nema razloga za zabrinutost građana.

Saopštenje je usledilo, kako se navodi, povodom učestalih upita građana i medija Direktoratu, kao i tendencioznog širenja netačnih informacija na društvenim mrežama i putem drugih sredstava komunikacije među građanima, a nakon dešavanja u Ukrajini.

"U protekla 24 sata, prema podacima sa mernih stanica sistema za rano upozoravanje Srbije na nuklearni ili radiološki akcident, Evropske mreže za razmenu radioloških podataka (EURDEP) i portala za razmenu informacija o nuklearnim događajima Međunarodne agencije za atomsku energiju, nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje kao ni na teritoriji Evrope", naglasio je Velinov, a navodi se u saopštenju.

On je istakao da su sve do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Srbiji u skladu sa varijacijama prirodnog zračenja i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama.

Prosečne vrednosti jačine ambijentalne ekvivalentne doze gama zračenja za Srbiju kreću se u intervalu od 0,10 do 0,15 µSv/h.

"Prema podacima ukrajinskog nuklearnog regulatornog tela od 27. februara, u Kijevu je pogođeno skladište radioaktivnog otpada kijevskog ogranka državnog specijalizovanog preduzeća 'Radon'. Kasnije u toku dana pregledom je ustanovljeno da nema vidljivih oštećenja skladišta i da nije došlo do ispuštanja radioaktivnih materija u životnu sredinu. Automatski sistem za monitoring radioaktivnosti u ovom preduzeću je ponovo u funkciji", rekao je Velinov.

Takođe, ruska vojska preuzela je kontrolu nad bivšom nuklearnom elektranom u Černobilju u Ukrajini u petak, da bi zatim usledilo saopštenje ukrajinske agencije za nuklearnu energiju da je zabeležila pojačan nivo radijacije kod te bivše nuklearke.

U saopštenju se napominje da je Direktorat od početka krizne situacije na istoku Evrope u skladu sa svojim nadležnostima povećao stepen pripravnosti i kontinuirano vrši pojačane aktivnosti na praćenju nivoa radioaktivnosti u vazduhu na teritoriji Srbije.

Direktorat će svakodnevno, nakon 12.00 sati na zvaničnom sajtu objavljivati jedine relevantne informacije u vezi sa nivoom doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje i Evrope.

Ukoliko dođe do bitnih promena nivoa radioaktivnosti u vazduhu u odnosu na očekivane vrednosti građani se biti odmah obavešteni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Radijacija u Černobilju je povišena, ali ne i u Srbiji
Černobilj

Černobilj u ruskim rukama

26.02.2022. 10:30

Radijacija u Černobilju je povišena, ali ne i u Srbiji

Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije izjavila je da trenutno nema opasnosti od povećane radijacije u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve