Vesti
30.07.2020. 15:58
Tanjug

Blagoje Jovović dobio ulicu u Zemunu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas odluku da Zagorska ulica u Zemunu promeni naziv u ulicu Blagoja Jovovića.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ranije je rekao da je imenovanje ulice po Blagoju Jovoviću koji je ubio ustaškog zločinca Antu Pavelića istorijska i ljudska pravda.

Povezane vesti - PAVELIĆ SE NE VRAĆA U ZAGREB

On je na sednici pročitao pismo porodice Blagoja Jovovića u kojem mu porodica zahvaljuje na inicijativi i pozdravlja to što Srbija i Beograd ne zaboravljaju svoje heroje i omogućavaju da progovori pravda.

Odbornici Grada Beograda usvojili su i odluke o podizanju spomenika Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom, Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović je istakla da su oni svojim zalaganjem, znanjem, umećem, humanošću i stvaralaštvom doprineli prosvatu srpske kulture.

Spomenik Meši Selimoviću bi, prema njenim rečima, bio podignut na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove, dok bi lokacija za podizanje spomenika Crnjanskom bila glavna aleja u parku Tašmajdan, gde bi bio okružen spomen-obeležjima Desanki Maksimović, Miloradu Paviću i uskoro spomeniku Vasku Popi.

Inicijativu za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju podnela je Pokrajinska vlada Vojvodine, a spomenik bi trebalo da bude podignut na uglu ulica Zmaj Jovine i Obilićevog venca, ispred biblioteke koja nosi njegovo ime.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve