Blagoje Jovović dobio ulicu u Zemunu

Blagoje Jovović dobio ulicu u Zemunu

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr


Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas odluku da Zagorska ulica u Zemunu promeni naziv u ulicu Blagoja Jovovića.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ranije je rekao da je imenovanje ulice po Blagoju Jovoviću koji je ubio ustaškog zločinca Antu Pavelića istorijska i ljudska pravda.

Povezane vesti – PAVELIĆ SE NE VRAĆA U ZAGREB

On je na sednici pročitao pismo porodice Blagoja Jovovića u kojem mu porodica zahvaljuje na inicijativi i pozdravlja to što Srbija i Beograd ne zaboravljaju svoje heroje i omogućavaju da progovori pravda.

Odbornici Grada Beograda usvojili su i odluke o podizanju spomenika Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom, Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović je istakla da su oni svojim zalaganjem, znanjem, umećem, humanošću i stvaralaštvom doprineli prosvatu srpske kulture.

Spomenik Meši Selimoviću bi, prema njenim rečima, bio podignut na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove, dok bi lokacija za podizanje spomenika Crnjanskom bila glavna aleja u parku Tašmajdan, gde bi bio okružen spomen-obeležjima Desanki Maksimović, Miloradu Paviću i uskoro spomeniku Vasku Popi.

Inicijativu za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju podnela je Pokrajinska vlada Vojvodine, a spomenik bi trebalo da bude podignut na uglu ulica Zmaj Jovine i Obilićevog venca, ispred biblioteke koja nosi njegovo ime.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar