Vesti
19.04.2023. 09:34
Beta

Kosovsko pitanje

Deset godina Briselskog sporazuma - šta sve tu piše

bg-pristina.png

Na današnji dan pre deset godina (2013), tadašnji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i bivši premijer Kosova Hašim Tači potpisali su "Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije" odnosa Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum. 

U sporazumu koji ima 15 tačaka, predviđeno je osnivanje Zajednice većinski srpskih opština i integracija policije i pravosuđa sa severa Kosova u okvire kosovskog sistema. 

Sporazumom je dogovoren izlazak srpske zajednice na lokalne izbore po kosovskim zakonima i postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici do juna 2013.  

Potpisnici su se obavezali da neće jedni druge blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane. 

Zvanični Beograda tvrde da je ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma i optužuje drugu stranu da nije ispunila samo jednu obavezu koja se odnosila na Prištinu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština. 

U prvoj tački sporazuma se ističe da će biti formirano Udruženje/Zajednica većinski srpskih opština na Kosovu. Navodi se da će članstvo biti otvoreno za sve druge opštine, ako se o tome slože članovi. 

Druga tačka ističe da će ta zajednica imati osnivački statut. 

"Može biti ukinuta samo odlukom opština koje su u njenom sastavu. Garancije za Zajednicu su važeči zakon i Ustavni zakon", ističe se u sporazumu. 

Organizacija zajednice, navodi se u tački tri, će biti zasnovana na istim osnovama kao i Asocijacija kosovskih opština, odnosno imaće predsednika, potpredsednika, skupštinu i veće. 

U tački četiri se navodi da će opštine članice, u skladu s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima biće ovlašćene da sarađuju vršeći svoje nadležnosti kolektivno preko zajednice. 

"Zajednica će imati puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja", precizirano je. 

U tački pet se navodi da će Zajednica/Asocijacija imati i dodatne nadležnosti, koje će na nju preneti centralne vlasti u Prištini. 

Zajednica će, navodi se dalje, imati predstavničku ulogu pri centralnoj vlasti, kao i mesto u lokalnim, savetodavnim telima u tu svrhu. Kako bi se navedeno sprovelo, predviđa se funkcija monitoringa. 

Tačkom sedam je naglašeno da će policija biti jedinstvena i to će biti kosovska policija. 

"Čitava policija sa severa Kosova treba da bude integrisana u okvire kosovske policije. Plate će isplaćivati jedino kosovska policija", piše u Briselskom sporazumu. 

Tačkom osam Briselskog sporazuma je predviđeno da pripadnicima drugih bezbednosnih srpskih struktura bude ponuđeno mesto u odgovarajućim kosovskim strukturama. 

U narednoj tački navodi se da će zajednica preko četiri opštine birati regionalnog komandira policije, Mitrovica će imati drugog regionalnog komandira za Južnu Mitrovicu, Srbicu i Vučitrn. 

Briselskim sporazumom, u tački 10, je predviđeno da pravosudne vlasti budu integrisane i rade u okviru kosovskog pravnog okvira. 

"Apelacioni sud u Prištini će uspostaviti panel u kojem će u većini biti sudije kosovski Srbi koji će se baviti poslovima u svim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Odeljenje Apelacionog suda, uključujući administrativno osoblje i sudije, imaće stalno sedište u severnoj Mitrovici. 

"Svaki panel imaće u sastavu većinu sudija koji su kosovski Srbi", navedeno je. 

Briselskim sporazumom je u tački 14. naglašeno da se dve strane obavezuju da neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane. 

U poslednjoj tački sporazuma se predviđa formiranje komisije za implementaciju, u kojoj će biti predstavnici obe strane, kojima će predstavnici EU pružati podršku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ministar Dačić će pokušati da stopira prijem Kosova u Savet Evrope"
1

MSP

18.04.2023. 11:49

"Ministar Dačić će pokušati da stopira prijem Kosova u Savet Evrope"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovaće sednici Saveta Evrope (SE), iako je rekao da neće putovati u Strazbur zbog najave da će Kosovo biti primljeno u tu instituciju.
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve