Vesti
18.04.2023. 16:48
R. E.

Peter Stano

Evo kada će Vučić i Kurti održati novi sastanak u Briselu

1
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem nivou biće nastavljena 2. maja, kada će se u Briselu sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, potvrdio je portparol EU Peter Stano.

Evropska unija kao posrednika u dijalogu je uspostavila zajednički odbor za praćenje a zadatak mu je da nadgleda primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i njegovog implementacionog aneksa.

"Ovo je konkretna implementacija onoga što je dogovoreno pre 30 dana u Ohridu na sastanku između predsednika Vučića i kosovskog premijera Kurtija. Ovim Zajedničkim odborom za monitoring će predsedavati specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak. Kosovo će predstavljati njihov ambasador u Briselu, a Srbiju njen glavni pregovarač. Odbor će se redovno sastajati u Briselu, a detalji će biti finalizirani i usvojeni na prvom sastanku Odbora koji će se održati posle narednog sastanka na visokom nivou koji je planiran ovde u Briselu za 2. maj", rekao je Stano, prenosi Euronews Srbija.

Poslednji put Vučić i Kurti su se sastali u Ohridu 18. marta. i tada je njihov sastanak trajao 12 sati.

Vučić je tada izjavio da nije potpisao Implementacioni aneks Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz nekoliko razloga, među kojima je i želja da ne pravi međunarodno-pravne sporazume sa Prištinom.

"Nisam potpisao zbog nekoliko stvari. Srbija je međunarodno-pravno priznata država, a ono što oni zovu Republika Kosovo za mene nije. Zbog toga ne želim da pravim međunarodno pravne sporazume sa Republikom Kosovo", kazao je Vučić, dan posle celodnevne runde dijaloga sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Ohridu.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj tada je rekao da su dogovoreni praktični koraci o tome kako će biti sproveden februarski sporazum iz Brisela o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Jasno je rečeno da je obaveza Prištine da odmah formira ZSO"
1

Žozep Borel

20.03.2023. 21:26

"Jasno je rečeno da je obaveza Prištine da odmah formira ZSO"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je u ponedeljak da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu, postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve