BRNABIĆ: Do kraja godine tri vakcine u određenim količinama

BRNABIĆ: Do kraja godine tri vakcine u određenim količinama

Foto: Shutterstock


Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se nada da će vakcinacija u Srbiji početi u narednih nekoliko dana i istakla da je Srbija potpisala ugovor sa tri proizvođača – američkim Fajzerom, ruskim Gamaleja institutom za Sputnjik vakcinu i sa kineskim Sinofarmom sa Sinovak vakcinu.

Povezane vesti – ISTRAŽIVANJE: Svaka četvrta osoba u svetu možda neće dobiti vakcinu do 2022.

“Očekujem da će sve tri vakcine stići u određenim količinama do kraja godine. Koje će tačno količine da stignu, znaćete kada budu stigle. U ovom trenuktu se još pregovara sa proizvođačima. Vidite da je Fajzer za skoro 50 odsto smanjio količinu koja je trebala da stigne u određene zemlje u decembru i januaru. To se stalno menja”, rekla je Brnabić novinarima.

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ona je istakla da je posebno važno to što će Srbija dobiti vakcinu u decembru i što neće morati da zavisi od spremnosti partnera iz EU ili od nabavke preko Covax mehanizma, već će vakcine dobiti i zahvaljujući bilateralnim ugovorima.

Povezane vesti – Torlak urušen zbog ćara

“Što se tiče plana vakcinacije, Institut Batut je izradio plan vakcinacije. Nadam se da vakcinacija kreće u narednih nekoliko dana, a na stručnim službama je da odrede prioritete”, rekla je Brnabić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar