Vesti
24.12.2020. 15:15
Tanjug

BRNABIĆ: Imaćemo milion doza vakcina u januaru

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će Srbija, pored 4.870 Fajzer-Biontekovih vakcina, od tog proizvođača u januaru dobiti još 16.000 doza, kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno oko dva miliona doza.

"Imamo tu dinamiku isporuka Fajzerovih vakcina i kako varira prozvodnja vakcina tako varira i isporuka ne samo Srbiji već i svim zemljama sveta. Mi smo očekivali 10.000 doza od Fajzer-Bionteka u decembru. Stiglo je 4.870 doza, ali sa druge strane očekujemo da će početkom januara stići dodatnih 16.000 doza", rekla je Brnabić novinarima.

Povezane vesti - Prvu vakcinu protiv Covid-19 primila Ana Brnabić

Tokom januara očekujemo značajno veće količine kineske vakcine Sinovak, dodala je Brnabić.

"Ali, u najskorijem roku i ruske vakcine Sputnjik V. Onda tek početkom drugog kvartala očekujemo dodatne količine AstraZeneka. I ja se nadam da ćemo u razgovorima sa njima uspeti da dobijemo i vakcinu američkog proizvođača Moderna", rekla je ona.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Brnabić kaže da ćemo svakako tokom prvog kvartala imati oko dva miliona doza vakcina, a u januaru svakako milion doza.

Premijerka ističe da je Fajzer-Biontek pokazao veliku ozbiljnost i da su pouzdan partner, kao i prozivođač koji nema problem da razgovara i sa manjim zemljama.

Povezane vesti - KISIĆ: Daju se dve doze i nakon sedam dana se stiče imunitet

Srbija je bila među prvim zemljama koje su sa Fajzer-Biontekom potpisale ugovor, rekla je Brnabić dodajući da ima poverenja u njih da će dogovorene isporuke biti ispoštovane.

Premijerka je još jednom ponovila da će sve vakcine biti besplatne za građane.

"Cena vakcina je tržišna, kada drugi objave i mi ćemo"

Brnabić je istakla da Srbija nabavlja vakcine po cenama koje su na tržištu i da ćemo kao zemljla objaviti njihovu cenu kada to budu uradile i druge zemlje i Evropske unije.

Na pitanje novinara zbog čega je ugovor sa Fajzer-Biontekom proglašen strogo poverljivim oko cena, Brnabić je rekla:

"Što se tiče cene vakcine, takav je dogovor sa prozvođačem. Nisam videla ni da je bilo koja druga zemja to objavila, osim što je belgijska ministarka zdravlja objavila cenu na tviteru, pa su povukli taj tvit".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Branbić kaže da nijedna druga zemlja nije objavila cenu, kao i da Srbija nema problem da kaže koliko smo platili tu vakcinu ili neku drugu, zato što je takva cena vakcina na tržištu.

"Ponosan sam što nismo imali problem u plaćanju avansa i što nismo razmišljali ni o cenama vakcina, niti je bilo pitanje da li će vakcina biti besplatna. Biće besplatna za sve građane Srbije. Tako da zbog toga nemam problem i kada god proizvođači vakcina i EU i ostale relevantne međunarodne organizacije kažu koja je cena vakcina, mi ćemo to pratiti bez imakvog problema", zaključila je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve