Vesti
24.07.2020. 12:57
Tanjug

BRNABIĆ: U Srbiji slobodno oko 1.500 respiratora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Srbiji je danas oko 1.500 slobodnih respiratora, od kojih je 1.030 u cetralnom magacinu, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brbanić i dodaje da se svaki dan ti respiratori šalju prema potrebama u opšte bolnice koje nikada nisu imale tu medicinsku opremu.

Ona je na TV Pink rekla da ni u jednom trenutku borbe protiv virusa korona nismo bili ni blizu da popunimo sve respiratore koje imamo, ali smo i dodatno kupovali i dobijali ih iz donacija.

Povezane vesti - "U NAREDNIH 48 SATI" Vučić: Stiže još 72 respiratora

Brnabić kaže da je nedavno upućeno 45 respiratora širom Srbije iz centralnog magacina i da u bolnicima ima više od 400 respiratora.

Brnabić je rekla da je predsednik Aleksandar Vučić sav svoj politički kredibilitet uložio da nabavimo respiratore zato što je bilo važno da nikada zdravstveni radnici ne budu suočeni sa tom dilemom, kao u nekim zemljama EU i bogatijim zmeljama, da moraju da isključe jednu osobu sa respiratora kako bi uključili drugu, koja ima više šanse da preživi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Beograd, 21. aprila 2020.- Premijerka Srbije Ana Brnabic obsšla je danas farmaceutsku kompaniju "Galenika", koja je proizvela prvih 372.000 tableta hlorokina koji se koristi u lecenju Kovida 19, i porucila da Srbija sada, osim respiratora, moze da proizvede sve sto je potrebno u borbi protiv virusa korona.FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Upravo, napominje, slučaj Ljubiše Ðurića koji je preminuo od Covid-19 u Zemunskoj bolnici je važan jer je, kaže, ovaj slučaj zaista udario u jednu od stvari koja je vlasti bila od suštinske vaznosti za moral, za ljudskog našeg društva i zdravstevnih radnika, a to je da svako kome je potreban, dobije respirator.

Povezane vesti - Brnabić: U Srbiji niko nije preminuo jer nije bilo respirator

Naglasila je da u našoj zemlji od početka borbe protiv virusa korona niko nije preminuo ili se borio bez priključenja na respirator, ukoliko mu je bio potreban.

"Svi građani, voleli ili ne Aleksandra Vučića, znaju da od početka borbe, od marta, da je posebno predsednik Vučić govorio nama, da je bio opsednut time, da se u Srbiji neće isključivati ljudi sa respiratora da bi se neko drugi uključio na respirator”, kaže Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve