Vesti
15.09.2021. 19:32
Tanjug

Patrijarh Porfirije

"Budimo jedinstveni, ali ne sebični i protiv drugih"

patrijarh porfirije
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Patrijarh SPC Porfirije u Beogradu, na centralnoj svečanosti obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na Savskom trgu kod spomenika Stefanu Nemanji, pozvao je srpski narod da bude jedinstven i građane da nikad ne budu vođeni sebičnim i sitnim strastima i interesima, kao i da ne budu suprotstavljeni jedini drugima.

"Molim se Bogu na današnji dan sa svima vama saobranima da nikada ne budemo pokretani sebični i sitnim strasti i interesima, da ne budemo nasuprot jedini drugima već da budemo jedno u sebi i među sobom, a onda da gradimo i jedinstvo sa svima", poručio je patrijarh srpski u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i državnog vrha Srbije, kao i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Poglavar SPC je istakao da nije važno koliko ćemo uspeti već da budemo na tom putu - da uredimo sebe i svoj dom i da kao takvi pokušamo da budemo dobar primer i ugled svima u dobru i vrlini, nezavisno od toga šta nam drugi misle i čine.

Tako ćemo biti blagosloveni, kazao je Porfirije i poručio: "Neka je celom srpkom narodu blagosloven ovaj praznik, amin Bože".

Patrijarh je, takođe, poručio da jedinstvo naroda ne sme biti zasonovano ni na sebičnim interesima, na tome da se zatvorimo u sebe i odvojimo od drugih, jer bismo tako bili u konfliktu sa njima.

Kako je rekao, na tako zasnovanim ciljevima jedinstvo bi se pretvorilo u svoju suprotnost i vratilo nam se kao bumerang i razorilo nas.

Patrijarh Porfirije, takođe, ukazao je da ne može neko biti svetski, a da nije svoj.

Niko te neće voleti ni poštovati ako ne voliš i ne poštuješ sebe i svoje, poručio je Porfirije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve