Vesti
15.09.2021. 19:17
R.E./Tanjug

Beograd

Svečanost na Savskom trgu povodom dana srpskog jedinstva (FOTO)

dan srpskog jedinstva
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Uz nalet helikoptera sa zastavama Srbije i intoniranje himne Srbije i Republike Srpske, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, počela je centralna manifestacija obeležavanja Dana srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Obeležavanju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh srpski Porfirije, premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi,predsednik Skupštine Ivica Dačić, srpski član Predsedništva Milorad Dodik, predstavnici Srba iz regiona, oko 40 ambasadora, građani.

Prethodno, uz zvuke pesme "Tamo daleko" 100 trubača, na Trgu Slavija spojile su se dve kolone učesnika manifestacije, koja se zatim spustila do Savskog trga.

"Danas slavimo i nacionalnu zastavu kao simbol koji nas objedinjuje, a sve to na dan i godišnjicu srpskog proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine", poruka je kojom je glumac Goran Sultanović, otvorio program na Savskom trgu.

Danas se, kaže, sećamo junačkih predaka koji su 1918. godine postigli nešto ravno neomgućem.

"Da se podsetimo slikom i rečima nekih važnih poruka koje su na ovaj dan bile poruke srpskih rodoljuba. Da shvatimo šta je zaista najvažnije u našim životima i šta je to čemu moramo da težimo i za šta da se borimo, kao pre jednog veka, samo na drugi miran način i kroz razumevanje presudne važnosti našeg narodnog i nacionalnog jedinstva", rekao je on.

Kako je rekao, sećamo se obavezujuće komande od pre 103 godine, Živojina Mišića, njegovim div junacima ali i čitavom srpskom potomstvu:

"Napred u otadžbinu, bez počinka do krajnjih granica ljuskih mogućnosti".

Sliku ispred spomenika Stefana Nemanje, upotpunila su glumci u likovima vojvoda Živojima Mišića, Stepe Stepanovića i Petra Bojovića.

Takođe, oko spomenika su postavljene pukovne zastave koje su nošene u različitim periodima srpske istorije.

Pre obraćanja patrijarha srpskog Porfirija, okrestar Dejana Petrovića izveo je numeru "Pukni zoro".

Centralna svečanost, nakon obraćanja zvaničnicka, biće završena uz vatromet iznad Savskog trga.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ako vas zanima naoružanje naše vojske, evo gde možete to da vidite (VIDEO)
vojska, 6. 9. 2021.

Dan srpskog jedinstva

13.09.2021. 18:05

Ako vas zanima naoružanje naše vojske, evo gde možete to da vidite (VIDEO)

U okviru proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, svi zainteresovani moći će da pogledaju naoružanje i vojnu opremu naše vojske, 15. septembra od osam časova na Ušću, Novi Beograd.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve