Vesti
26.12.2019. 16:03
Tanjug

BURNA SEDNICA U CRNOJ GORI: "Velikosrpstvo" i "atmosfera državnog udara"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sednica crnogorskog parlamenta o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti počela je burno.

Najpre su usledile primedbe na policijsku blokadu grada, a najviše nezadovoljstva izazvalo je uvodno izlaganje ministra pravde Zorana Pažina, pominjanjem velikosrpskog nacionalizma. Sednici prisustvuje i premijer Duško Marković.

Pažin je, name, rekao da smatra "jednako neprihvatljivim vređanja i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kad se slavi nestanak države u ime velikosrpskog nacionalizma, i onda kad se Njegoš proglašava genocidnim piscem".

Pominjanje velikosrpskog nacionalizma poslanici opozicije su doživeli kao, kako su naveli, veliku uvredu i izazivanje mržnje.

Povezane vesti - "Svi moćnici koji su ratovali protiv Boga su propali"

Poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da je doživio poniženje na putu od svog stana prema parlamentu.

"Imao sam mogućnost da preplivam reku, decembar je, odustao sam. Išao sam nekim drugim putem i stigao. Rasprava se dešava u atmosferi državnog udara", rekao je Lekić.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da nikakav policajac ne može poslanike da zaustavi na putu do parlamenta gde se održava sednica: "To može samo u Severnoj Koreji".

Branko Radulović iz DF-a rekao je da "prezire ovakvu Crnu Goru", navodeći da to nije njegova Crna Gora.

Predsednik parlamenta Ivan Brajović je rekao da je policija izvršila bezbednosnu procenu i donela odluku o merama.

Oglasio se i poslanik i jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta rekavši da je zgrada Skupštine prepuna policije, a da je oko zgrade hiljade policajaca, a da još njih hiljadu zaustavlja građane Crne Gore da dođu pred zgradu parlamenta.

Demokratski front, kazao je, ipak neće odustati od svog plana i pozvao onih, kako je rekao, 99.983, koji su potpisali zakletvu da će braniti Crkvu da u momentu kada parlament izglasa predloženi zakon, izađu na ulice u svim gradovima širom Crne Gore.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

"Ovo je važan momenat za Crnu Goru, ako odustanemo i pokleklnemo bićemo prezreni od našeg potmostva", poručio je lider DF i dodao da su poslaici tog fronta "spremni da prilože sebe na oltar crkve".

Poručio je da ako vlast ne povuče zakon, ovde se, kazao je, mora zaustaviti Crna Gora.

Obraćajući se premijeru Dušku Markoviću, Mandić je ga je upozorio da ne dozvoli da navuče prokletstvo na sebe i svoju porodicu i na ljude koji ne misle kao on, ali će ipak dići ruku za zakon.

"Pokušajmo da nađemo rešenje. Pozvani ste da razgovarate, povucite ovaj zakon pronađite rešenje", pozvao je Mandić i istakao da je sve ovo sa zakonom usmereno samo prema pravoslavnoj crkvi.

Dodao je i da više ništa nije isto, sve je, kazao je, različito.

Marković: Mandić poziva na krvoproliće

S druge strane, premijer Duško Marković je odgovarajući na prozivke poslanika opozicije izjavio da je njegovo prisustvo u parlamentu iz najbolje namere da se doprinese kvalitetnom dijalogu o predloženom zakonu o slobodi veroispovesti, da čuje argumente i da se dođe do, kako je rekao, najboljih rešenja. Ovde je, kazao je, da bi se u ovoj komplikovanoj situaciji došlo do toga da svi izraze svoj stav.

"Nepotrebno je pozivanje na krivopriliće, nepotrebno je pozivanje na porodične pragove i porodična imanja. To niko nikad ranije nije radio", rekao je Marković.

On je od poslanika DF-a, Andrije Mandića, tražio da mu potvrdi da li je patrijarh SPC Irinej tražio da se pitanje zakona reši u parlamentu i da li je dobio blagoslov da poziva i atakuje na građane.

"Danas smo čuli poziv da se ide na naše kuće. Dobrodošli ljudi, ukrstimo argumente i činjenice, ali ostavimo oružje kući", rekao je Marković i zapitao da li ova vlast atakuje na ijedan verski objekat u Crnoj Gori.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA CUPIC/MO)

Rekao je i da je baš ova vlast branila tu crkvenu imovinu od vernika i sveštenika druge pravoslavne crkve u crnoj Gori.

"Ova vlast je odgovorna da štiti imovinu svih, a ne samo jednih. Ovde imamo prava svi, a ne samo jedni. Hajde oko toga da se dogovorimo", rekao je. Složio se sa poslanikom Danilovićem da ovo nije kraj za SPC ni za jednu crkvu, a nije ni "dan D" za ovu državu.

Istakao je, međutim, da Crkva ne može nestati za jedan dan, ali da, kako je rekao, država može nestati u jednom danu.

"Ovo je danas politički teatar u kojem se Crna Gora želi pretvoriti u nestabilno, a možda i krvavo stecište", kazao je Marković i konstatovao da ovde nije pitanje zakonskog rešenja, nego je u pitanju da nema zakona, da se zakon povuče i to je suština.

Mandić je negirao da je pozivao na krvoproliće i zahvalio Markoviću, što je pozvao pripadnike policije da ne primenjuju silu. On je ponovio zahtev da se u parlamentu napravi pauza da bi se predstavnici vlade sastali sa mitropolitom i episkopima i dogovore rešenje za aktuelnu situaciju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve