Vesti
30.11.2021. 11:00
Tanjug

Tanja Jovanović

"Buster doza "Sinofarma" štiti od omikron soja"

Vakcine
Izvor: Shutterstock

Profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović izjavila je da će osobe koje su primile buster dozu "Sinofarmove" vakcine biti bezbedne ukoliko omikron soj dođe u Srbiju.

Ona je za RTS rekla da to pokazuju istraživanja "Sinofarmove" vakcine u koje je uključeno oko 10.000 ispitanika, i koja su pokazala da posle buster doze dolazi do značajnog porasta količine antitela. Zato će svi koji su dobili buster dozu "Sinofarm" vakcine biti zaštićeni, rekla je Jovanovićeva.

Profesorka Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, naglasila je da u Srbiji nije potvrđen omikron soj, kao i to da nije potvrđeno ni prisustvo delta plus varijante koronavirusa.
 

"Ali, kao što znamo, virusi ne poznaju granice, tako da očekujemo i izvesno je ukoliko se virus bude brzo širio i dolazio do okolnih zemalja, da će doći i u našu zemlju", poručila je Jovanovićeva.
 

Dodala je da u vezi sa novom varijantom brinu posledice mutacija, kao i to da li će se nova varijanta virusa brže širiti i da li će izazvati težu ili blažu kliničku sliku.

Objasnila je da virus pravi mutacije kako bi efikasnije ušao u ćeliju, da bi povećao afinitet za naše ćelije, pošto je sama želja virusa da nas inficira i da opstane u organizmu.

"Kod delta varijante virusa došlo je do samo dve promene, a u omikronu se nalazi deset promena aminokiselina", istakla je Jovanovićeva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Omikron soj nastao kod HIV pacijenta"
Koronavirus

Tvrdi nemački naučnik

29.11.2021. 14:05

"Omikron soj nastao kod HIV pacijenta"

Iznenađujuće veliki broj mutacija u novom soju korona virusa omikron mogli su nastati u jednom pacijentu koji je oboleo od imunodeficijencije, na primer HIV-a, tvrdi generalni sekretar Društva za imunologiju Nemačke Karsten Vacl.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve