Vesti
08.08.2019. 12:06
R. E./TV Prva

"ČEKA NAS TEŠKA JESEN" Vučić: Zapad očekuje brzo rešavanje KiM, Bolton neće doći

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čekaju nas teški razgovori sa Zapadom koji očekuje brzo rešavanje kosovsko-metohijskog pitanja, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Prvu televiziju.

Vučić je dodao da "nije samo pitanje roka, već je pitanje sadržine kada je reč o KiM", naglasivši da je "problem u tome šta ćemo da dogovorimo".

Na pitanje o medijskim navodima da Tačijeva terorističko - kriminalna grupa B13 sprema krvavu jesen Vučić je rekao da "nema dokaza za tako nešto".

"Ne isključujem mogućnost za tako nešto. Da budem iskren, to se neće desiti, može se dogoditi napad, ali mi nećemo dozvoliti ubijanje srpskog stanovništva. Njihov jedini cilj je da ovladaju prostorom severnog Kosova, čeka nas teška jesan po pitanju KiM, nemate s kim da razgovarate. Izbori će dovesti situaciju do usijanja, jer svako ko uradi nešto protiv Srba imaće veću podršku, snabdevanje Srba na KiM je još jedan problem", naveo je Vučić, dodajući da ima nekoliko teških aspekata na KiM.

Pročitajte još: Vrla nova vlast

"Život Srba na Kosovu i Metohiji, zatim biće burno između njihove četiri stranke zbog predstojećih izbora, oni imaju svi oko 20 posto, a kao peta dolazi Srpska lista koji će svi pokušati da sruše. Ali, naše je da imamo političku organizaciju koje će se boriti za interese Srba", kazao je.

Besmislice sa zabranom

On je komentarisao i zabranu ulaska na KiM za građane koji imaju srpske pasoše.

"Oni su krenuli u utrkivanju sa taksama, pa ovo sa ukidanjem prolaska sa srpskim pasošima. Besmislice, kao mala deca, pokušavaju da prave nekakvu državu. Uvek to tako izgleda", rekao je Vučić.

"Jasno je da je srpska strana pregovarala da se putuje uz ličnu kartu, ali naravno da imate pravo i da putujete i sa pasošem. Onaj ko ima više, ima pravo i na manje", objasnio je on.

Na pitanje da li bi uskoro savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton mogao da dođe u Srbiju predsednik je rekao:

"Mislim da neče doći, on je razmišljao da poseti Beograd i Prištinu, ali pitanje je šta može da dobije dolaskom u Prištinu, tačnije s kim može da razgovara sada tamo. To je analiza, ne govorim ja u njegovo ime".

Kako je kazao, Bolton jeste razmišljao o tome, i da nije bila posredi dezinformacija, uz opasku da je reč o čoveku koji ne gubi vreme i koji ima obaveza na pretek.

"Američka administracija se zalaže za ukidanje taksi na čemu sam im zahvalan. Ali, mislim da takse nisu jedini razlog za nedolazak. Postavlja se pitanje šta bi mogao da dobije dolaskom u Prištinu" kazao je on za TV Prva.

Kada je reč o rešenju kosovskog problema, Vučić kaže da ono što je on imao kao ideju svi su odbacili.

"Video sam sve više pritisaka na mene", rekao je Vučić.

"Dzozef je ozbiljan čovek"

Na pitanje kako komentariše izjavu profesora Edvarda Džozefa da je rešenje kosovskog problema u njegovim rukama, Vučić kaže da je to stvar koja mu nameće dodatni teret.

"Profesor Edvard Džozef je jedan ozbiljan čovek i svakako nije na našoj strani. Srbija i Srbi ne mogu da pristanu na priznanje Kosova. Ne želimo to. Ljudi iz međunarodne zajednice moraju da znaju da neće biti rešenja za Kosovo, ako Srbija bude ponižena. Oni znaju da se Srbiji žuri ka Evropi i dovode vas u situaciju da morate da razmišljate šta vam se više isplati", rekao je Vučić.

Govoreći o tome što je svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN promenilo svoje ambasadore u Beogradu i da li to ima veze sa pitanjem Kosova, Vučić je rekao da oni "sigurno nisu došli da bi proveravali klimatske promene u Srbiji".

Komentarišući medijske navode da u Prištini postoje planovi "za napad na dve opštine" na severu Kosova, Vučić je ponovio da Beograd neće tolerisati bilo kakav pogrom ili ubistva tamošnjeg srpskog življa.

"Neće se to desiti", rekao je Vučić i naveo da je strateški cilj Prištine da ovlada severom Kosova.

Promena ambasadora

On je ocenio da je do promene ambasadora svetskih sila u Beogradu došlo jer te zemlje sasvim sigurno "očekuju važne stvari". Takođe, pohvalio je odlazećeg ambasadora Francuske Frederika Mondolonija, rekavši da je za njega bio najbolji francuski ambasador u Srbiji.

"Ja sam sa tim ljudima imao ponekad oštre i teške razgovore. Nikada ambasadorima ne popuštam ali, kada urade dobre stvari, ja to kažem", naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da, ako se pogleda situacija i odnosi u svetu postoji mnogo "centripetalnih sila". Naveo je kao primer problem Indije i Pakustana, u koji su upletene više velike sile, ali je ukazao i na odnose Turske i drugih regionalnih sila.

"Mnogo me stanje podseća na raspad odnosa ravnoteže snaga i uspostavljanje velikog koncepta. Mislim da je situacija takva da će biti sve teže da čuvamo mir. Srbija je izgubila mnogo dece u prošlosti i moramo da vodimo mudru, i ozbiljnu politiku, da čuvamo nacionalne interese", istakao je on.

Pročitajte još: Kad više ništa nije sveto

Vučić je podsetio da se Srbija osnažila vojno kako bi pokazala da ćemo imati snage, ne da nekoga ugrozimo, već da se suprostavimo svako ko bi pokušao nas da ugrozi.

Mnogo nas košta Kosovo

Na pitanje, koliko Srbiju košta nerešena situacija sa Kosovom, Vučić kaže "mnogo, ne mogu ni da opišem koliko, ali to nema veze koliko nas košta".

"Da to pitanje ne postoji, imali bismo direktne strane investicije u visini od pet milijardi evra, ali se postavlja pitanje da li smo spremni na tu cenu. Da li to znači da, ako sutra neko kaže "Pirot nije vaš", da ćemo da kažemo zbog investicija na to pristajemo", naveo je predsednik.

Dodao je da su urađene mnoge analize i da pokazuju da "bismo imali više od pet milijardi evra direktnih stranih investicija da nije tog nerešenog pitanja, a danas imamo investicije u visini od 3,6 millijardi".

Takođe, izrazio je uverenje da će Srbija ove godine uspeti da privuče 3,8 milijardi evra direktnih stranih investicija. Kazao je i da je veoma zadovoljan zbog činjenice da Srbija nikada nije investirala u srpski živalj na Kosovu i Metohiji, kao što to sada radi.

"Sada iz tekućih budžetskih rezervi odvajamo novih 80 miliona evra za naš narod na Kosovu. Srećan sam zbog toga i volim da osećaju da naša država brine o njima", kazao je on.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve