Vesti
18.09.2019. 17:28
R. E. / Tanjug

Premijerka Srbije Ana

"CILJ POSETE JOŠ BOLJI ODNOSI" Brnabić: Želimo novi talas nemačkih investicija

tan2019-9-18_141344420_0.jpg

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je cilj njene posete Berlinu i sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel taj da

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je cilj njene posete Berlinu i sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel taj da se odnosi sa Nemačkom još brže razvijaju, naročito u oblasti ekonomije, i najavila da je vreme da se pokrene novi talas nemačkih investicija u našoj zemlji.

"Moj cilj posete je da odnosi sa Nemačkom budu još bolji i da se oni dalje u budućnosti razvijaju. Nama neizmerno znači partnerstvo, saradnja i podrška Nemačke u svim oblastima, kako u političkim, ekonomskim, tako i na putu naših evropskih integracija", rekla je Brnabić tokom zajedničke konferencije sa kancelarkom Merkel u Berlinu.

Brnabić je navela da su teme sastanka bile ekonomija i dalje jačanje ekonomskih odnosa između Srbije i Nemačke, evropski put Srbije, regionalna stabilnost i saradnja i pitanje Kosova i Metohije.

[caption id="attachment_237611" align="alignnone" width="710"]TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk[/caption]

Govoreći o ekonomiji, Brnabić je istakla da je na tom polju saradnja između Srbije i Nemačke odlična, dodajući da u našoj zemlji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 60.000 ljudi, mnogo više od svih drugih stranih investitora u Srbiji.

"Nemci su dobri poslodavci, važni ne samo zbog otvaranja novih radnih mesta, već su važni i zbog toga što donose znanje, nove tehnologije, procese upravljanja, radne etike, poslovne etike, sve ono što menja naše društvo. Zato ovom posetom želimo da pokrenemo novi talas nemačkih investicija", podvukla je Brnabić.

Povezane vesti - MERKELOVA: Nema rokova za sporazum Beograda i Prištine, niti za pristupanje EU

Ona je kazala da prema anketiranim nemačkim poslodavcima u Srbiji, čak 83 odsto kompanija je zadovoljno poslovanjem u Srbiji i imaju planove za proširenje i dodala da većinu nemačkih kompanija u Srbiji čine velike firme i da je vreme da se privuku njijova mala i srednja preduzeća.

"Čak 90 odsto nemačke privrede čine mala i srednja preduzeća. Oni su osnova nemačke privrede. Zato mislim da je vreme da privučemo nemačka mala i srednja preduzeća", rekla je Brnabić i istakla da su i nemački preduzetnici pokazali interesovanje za tim.

[caption id="attachment_237613" align="alignnone" width="402"]TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk[/caption]

Brnabić je ukazala da Srbija u poslednjih pet godina beleži dobre rezultate, navodeći da je po mišljenju Fajnenšaj tajma već dva puta svetski lider u privlačenju stranih investicija, nezaposlenost je pala sa više od 25 odsto na 10,3 odsto, javni dug je pao na 52 odsto BDP-a, prošle godine je naša zemlja imala tri i po milijardi evra stranih investicija, a u prvih sedam meseci ove godine 2,3 milijarde evra. Međutim, premijerka je navela da je nezaposlenost kod mladih i dalje visoka, 24,4 odsto, dodajući da je to još jedan od razloga zašto mora biti posvećena pažnja malim i srednjim preduzećima.

Evropska unija strateški prioritet Srbije

Brnabićeva je u Berlinu, takođe, poručila evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije i zamolila kancelarku Angelu Merkel za dalju podršku Nemačke evropskom putu Srbije, zahvaljujući na dosadašnjoj političkoj, finansijskoj, tehničkoj i stručnoj pomoći na tom putu.

[caption id="attachment_237615" align="alignnone" width="675"]AP Photo/Markus Schreiber AP Photo/Markus Schreiber[/caption]

"Balkan ima svoje kompleksnosti i specifičnu težinu i dugoročni mir i stabilnost na Balkanu, čini mi se, doći će tek kada ceo Balkan postane deo EU i zato je Balkan važan za Uniju", rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade se potom zahvalila Nemačkoj na dosadašnjoj pomoći i podršci.

"Znamo šta nam je činiti da ubrzamo naše reforme, da je poseban fokus na vladavini prava. Pričale smo i ustavnim reformama, gde smo stali i šta moramo da uradimo, ali i o borbi protiv kriminala i korupcije, slobodi medija, medijskoj strategiji, radu u parlamentu, dijalogu sa opozcijiom i svemu onome što se tiče vladavine prava", rekla je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve