ČOMIĆ: U pripremi zakon i o istopolnom partnerstvu

ČOMIĆ: U pripremi zakon i o istopolnom partnerstvu

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr


Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je da će do kraja godine biti pripremljeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i o istopolnom partnerstvu.

Ona je na TV Prva rekla da će tokom decembra biti otvoren dijalog o zakonu o istopolnom partnerstvu i da je toku formiranje radne grupe, a da bi ta dva zakona mogla da se nađu u skupštinskoj proceduri pre proleća naredne godine.

“To nije propis protiv većine nego propis kojim izrazita manjina u društvu ostvaruju njima ustanovom i zakonom o antidiskriminaciji garantovana prava”, kaže Čomić.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Upitana kako će izgledati debata o tom propisu, ona je rekla da će to biti dijalog sa civilnim društvo, sa strukom, dijalog unutar vlade, kao i sa poslanicima.

“Svesna sam da je svaki antidiskriminacioni propis problem za društvo zato što vas tera da vam zabrani ponašnaje zasnovano na predrasudi. Svaki antidiskriminacioni propis teško prolazi u društvu”, kaže Čomić.

Razgovaraće, navodi, i sa ljudima koji se protive tom zakonu.

Upitana o obnovi dijaloga vlasti i opozicije i da li bi možda mogla da bude posrednik u tim razgovorima, Čomić je rekla da je taj dijalog u nadležnosti Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta.

Povezane vesti – INTERVJU GORDANA ČOMIĆ: Izlazak na izbore čuva krhku demokratiju

Ona je rekla da ni Evropska komisija, kao i nijedno ministarstvo i vlada ne smeju u to da se mešaju.

Na pitanje ima li energeije da uradi sve planirano, ona je navela da joj je mandat oročen na godinu dana, te da pažljivo sluša i “režanje neprijatelja i ćutanje prijatelja”.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

“Ako za godinu dana ne možete da povećate ocenu za vladavinu prava za 20 ošto, sa sadašnjih niskih 2,2 na 2,64, ako ne možete daisupunite plan koji smo sami sebe zadali pre dve tri četiri ili pet godina, onda to neće moći ni sledeće godine”, rekla je Čomić.

Navela je da nije član nijedne političke partije, niti da planira da se učlani u SNS.

“Nisam član nijedne političke partije, niti ću biti, bila jednom i to je dosta”, dodala je Čomic.

Na pitanje kako komentariše dešavanja u DS, čiji je bila član, Čomić je rekla da je “ostalo samo ćutanje”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar