Vesti
30.03.2021. 18:18
R. E. / Kosovo online

Crnogorski ministar spoljnih

Crna Gora ne menja stav po pitanju priznanja Kosova

shutterstock_268723817.jpg

Crnogorski ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović ponovio je da Vlada ne može da povuče odluku o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira

Crnogorski ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović ponovio je da Vlada ne može da povuče odluku o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, jer bi to, kako je obrazložio, predstavljalo kršenje konvencija, prenosi Sputnjik. Naveo je i da Podgorica neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Radulović je to izjavio odgovarajući na pitanje Jola Vučurovića iz Demokratskog fronta koji je ocenio da Božovića nije proterala Crna Gora, već montenegrinski ekstremizam, prenosi Kosovo online.

Šef crnogorske diplomatije smatra da je u vezi sa tim problemom "ova Vlada krivac bez krivice“, dodajući da odluke poput one oko Božovića nikad nisu poželjne i da ne priliče dobrosusedskim odnosima.

"Imajući u vidu da smo u kući zakona, ja ne mogu da očekujem ni od koga da traži od ove vlade da krši zakone, a konvencije su takođe neka vrsta zakona“, naveo je Radulović.

[caption id="attachment_320977" align="alignnone" width="710"]Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ[/caption]

On je naveo da je siguran da Srbija može da pošalje novog ambasadora koji će raditi na približavanju dve zemlje.

Povezane vesti - INTERVJU DUŠAN PROROKOVIĆ: Cilj Zapada je legitimacija NATO agresije

Ako je odluka Srbije da Božović ostane ambasador, mi to poštujemo, ali se mora pokrenuti procedura agremana. Ponovno traženje agremana bilo bi presedan u diplomatskoj praksi, pa bi trebalo u duhu bliskosti i prijateljstva raditi da nađemo rešenje kako bi bez hipoteke prošlosti unapredili odnose“, istakao je Radulović.

Radulović je, takođe, rekao da Vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja Kosova, preneo je portal RTCG.

To znači, kako je dodao, da će se bilateralni odnosi odvijati shodno dosadašnjoj dinamici.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve