Vesti
22.03.2022. 10:11
Beta

Izbori u Srbiji

Crna Gora odbila dodatna mesta za glasanje

Glasanje, referendum
Izvor: Shutterstock

Odlazeći ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović izjavio je da su pozitivno odgovorili na zahtev Srbije da se glasanje za predstojeće izbore u toj državi održi u prostorijama ambasade i konzulata, ali ne i na dodatnim mestima koje je Srbija tražila – Beranama, Sutomoru i Budvi.

"U noti kojom su se obratili našem resoru, nije obrazloženo zbog čega je mimo ustaljene diplomatske prakse potrebno organizovati glasanje i na dodatnim mjestima. Objašnjenja radi, obezbeđivanje dodatnih lokacija za glasanje pored ambasada i konzulata, koristi se isključivo kada postoji ili veliki broj glasača, ili je reč o teritorijalno mnogo većim državama", kazao je Radulović.

Radulović ističe da takva odluka nije usmerena ni protiv koga, jer na isti način, pojašnjava on, u svojim ambasadama i konzulatima, glasaju državljani ostalih država - Hrvatske, SAD, Ukrajine, Rusije i mnogih drugih kojima nacionalni zakon dozvoljava glasanje u inostranstvu.

"Nema govora o 'anti' bilo kakvim stavovima, već isključivo o poštovanju međunarodnih normi i prakse. Uostalom, zar je Crna Gora tako velika da se, ukoliko se želi iskoristiti pravo glasa, ne može jako brzo doći do ambasade Srbije u Podgorici ili Generalnog konzulata u Herceg Novom?", naveo je on.

Kako je dodao, populizam i politikanstvo su upravo ono što ne treba Crnoj Gori, već smirenost, pribranost i pomirenje.

"Iza svakog 'zašto' ne stoji antagonizam prema nekom, već logično, razumljivo i lako objašnjivo 'zato'. Niko nije zabranio održavanje izbora, već su samo potvrđena mesta koja su za to i predviđena. Na toj liniji, ukoliko postoje opravdani i praktični razlozi za otvaranje dodatnih mjesta za glasanje, koje bi diplomatski predstavnici Srbije u našoj zemlji predstavili ministarstvu, što nije učinjeno u prvobitnom obraćanju, svakako bismo ovaj zahtjev dodatno razmotrili", saopštio je on.

Radulović je kazao povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da žali što se u trenutku u kome na istoku kontinenta dešavaju ratna zbivanja, uopšte i razmišlja o "dalekosežnim posledicama" u regionu. "Crna Gora, kao njegova najmanja država, ima poseban senzibilitet za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana", naveo je on.

Odlazeći premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić potvrdio je ranije da je ministarstvo spoljnih poslova (MSP) odbilo zahtev ambasade Srbije, za otvaranje biračkih mesta u Beranama, Sutomoru i Budvi, pred predstojeće predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta, MSP i resorni ministar Đorđe Radulović tu informaciju i odluku nisu podelili sa premijerom i većinom ministara u vladi.

Javnost je tokom dana o toj odluci obavestio Demokratski front, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio odgovor sa, kako je kazao, dalekosežnim posledicama.

Radulović je povodom tvrdnji premijera Zdravka Krivokapića da o odluci nije obaveštena, naveo da je čak i nakon 17 meseci, i u ovom slučaju još jednom pokazano nepoznavanje procedura, budući da se za ovakve tehničke odluke ne zakazuju sednice vlade.

Krivokapić i Radulović su u sukobu već mesecima. Vladi Crne Gore je u parlamentu izglasano nepoverenje 4. februara, u međuvremenu nije još izabrana nova iako je predsednik Crne Gore dao mandat predsednik Gradjanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Toma Fila: "Plašim se onoga što sledi"
Toma Fila, 13. 3. 2022.

Intervju

14.03.2022. 07:05

Toma Fila: "Plašim se onoga što sledi"

Možda je previše smelo zaključiti da je kandidatura Tome File za gradonačelnika Beograda u najvećoj meri iznenadila njega samog. "Nagovorio me Ivica, zamolio me“, kaže misleći na predsednika SPS-a Dačića. Po objavljivanju kandidature kasno mu je za preispitujuća promišljanja poput "ma... nisam hteo ni prošli put, ni poslanik da budem, neću ništa, ne treba mi, 81 godinu imam, šta mi to treba u životu...“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve