Vesti
23.02.2022. 21:28
Tanjug

Posmatračka misija

OEBS prati izbore u Srbiji

izbori
Izvor: Shutterstock

OEBS kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je otvorila posmatračku misiju u Srbiji povodom parlamentarnih i predsedničkih izbora koji će biti održani 3. aprila.

Šef misije Daglas Vejk rekao je na konferenciji za novinare da je ODIHR došao na zvaničan poziv nadležnih institucija, odnosno RIK-a i naveo da su opredeljeni da ispune mandat i posmatraju izbore.

Glavni tim imaće 16 međunarodnih eksperata sa sedistem u Beogradu, a biće i 27 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni na 13 lokacija širom Srbije.

ODIHR planira da zatraži angazovanje 250 kratkoročnih posmatrača koji bi došli nekoliko dana pre izbora i pratili bi sam dan izbora, glasanje i prebrojavanje glasova.

Vejk je rekao da će prvi put posmatrati podatke sa društvenih mreza, a postojaće i medijski monitoring, tako što će njihovi predstavnici pratiti koliko su politički akteri prisutni u medijima i na koji način se izvestava o njima.

Najavio je da će misija monitoringa medija početi sledeće nedelje.

Na pitanje da li će pratiti izbore na Kosovu i Metohiji Vejk je rekao da oni neće imati direktnu ulogu. "Zainteresovani smo da pratimo proces, ali kao misija ovoga puta ne igramo direktnu ulogu u tome", precizirao je Vejk.

Posmatrači će pratiti sve aspekte izbora uključujući i predizborne radnje, kao i sve aktivnosti nakon izbora, a fokus će biti usmeren ka implementaciji novog usvojenog pravnog okvira.

Najvljeno je i da će misija konferenciju za novinare održati 4. aprila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dveri na izbornoj listi imaju 250 kandidata
Izbori

Izbori u Srbiji

23.02.2022. 20:30

Dveri na izbornoj listi imaju 250 kandidata

Republička izborna komisija (RIK) je proglasila izbornu listu "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije", za parlamentarne izbore koji se održavaju 3. aprila.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve