Vesti
28.11.2021. 13:05
Tanjug

Ukupno ih je 16

Crna lista gradonačelnika u Srbiji

Beogradski sajam
Izvor: Shutterstock

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je da je, na osnovu podataka Agencije za sprečavanje korupcije o ispunjavanju obaveza izrade lokalnih antikorupcijskih planova, objavljena Crna lista gradonačelnika i gradinačenica čiji gradovi nisu usvojili lokalne antikorupcijske planove ili/i formirali antikorupcijska tela, što je obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 23.

Crna lista je nastala na osnovu podataka Agencije za sprečavanje korupcije o ispunjavanju obaveza izrade lokalnih antikorupcijskih planova do 15. septembra 2021, navodi se u saopštenju BIRODI.

Od 28 gradova Crnu listu čini 16 gradova (57,1 odsto) koji nisu usvojili lokalne planove za borbu protiv korupcije i/ili nisu formirali antikorupcijska tela koja treba da čine građani sa integritetom.

Na Crnoj listi se nalazi glavni grad Srbije, Beograd koji, kako se navodi, nije usvojio lokalni plan za borbu protiv korupcije, niti je usvojio antikorupcijsko telo.

Njemu uz rame je Niš, grad čije je lokalno telo (Lokalni antikorupcijski forum) bio, kako navode iz BIRODI, primer i povod da Srbija dobije borbu protiv korupcije.

Pored Beograda i Niša, među gradovima koji nisu ništa uradili su Pirot, Prokuplje i Sremska Mitrovica, dodaje se u saopštenju.

Prema informacijama koje je predstavila Agencije za sprečavanje korupcije, Čačak nije Agenciji dao odgovor na pitanje dokle su stigli u ispunjavanju obaveza, navodi se u saopštenju.

Pojedini gradovi i pored podrške od Agencije za sprečavanje korupcije (Bor i Valjevo) i Švajcarske razvijene agencije koji realizuje Stalna konfernecija gradova i opština kroz program (Zaječar i Loznica) za uspostavaljanje antikorupcijskih mehanizama.

Prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, ovi gradovi nisu formirali antikorupcijska tela, dodaje se u saopštenju.

Iz BIRODI pozivaju skupštine naznačenih gradova da pokrenu postupak smene navedenih gradonačenika, koji svojim nepostupanjem sprečavaju da se Srbija ne samo izbori sa korupcijom na nivou ovih gradova, već, kako tvrde iz BIRODI, sprečavaju evropski put Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve