Scena
29.10.2021. 14:05
R. E.

Кombank dvorana

Premijera "Gradonačelnika": Film za suze i smeh

Goran Vesić na premijeri "Gradonačelnika"
Izvor: Beoinfo

Priča o čoveku koji je ostavio dubok trag u Beogradu.

"Branko Pešić je za vreme svog mandata realizovao mnogo važnih infrastrukturnih projekata, ali je najvažnije da je Beograd učinio modernim gradom, jer je imao viziju i 24 sata se borio za svoj grad. Ovim filmom čuvamo sećanje na njega i na neki način mu se odužujemo za sve što je učinio za Beograd", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nakon premijere filma "Gradonačelnik." u Кombank dvorani.

Premijera filma "Gradonačelnik"
Izvor: Beoinfo

"Film me je u nekoliko navrata rasplakao, ali i nasmejao. To govori koliko je Branko bio kompleksan čovek sa svim svojim vrlinama i manama. Njegov život nije bio nimalo lak i u suštini je bio posvećen Beogradu. Drago mi je što će filmska publika imati priliku da vidi film, koji će verovatno biti prikazan i na televiziji", rekao je Vesić.

Кako je naveo, ako bismo pitali građane, Branko Pešić je naš najpopularniji gradonačelnik. Beogradu je ostavio most "Gazela",  Beograđanku, Mostarsku petlju, hotel "Jugoslavija", kao i 70.000 sagrađenih stanova. Za vreme njegovog mandata broj stanovnika u Beogradu porastao je sa 600.000 na 900.000. Takođe, u vreme dok je Branko Pešić bio gradonačelnik nastali su FEST, BITEF i BEMUS. Ovim filmom pokazujemo poštovanje prema njemu i prema našoj prošlosti", istakao je Vesić.

Premijera filma "Gradonačelnik"
Izvor: Beoinfo

On je dodao da film pokazuje da ničiji život nije crno-beli već da svi imaju vrline, mane i slabosti.

"Branko je 24 sata živeo za Beograd i njegov život pokazuje da gradonačelnik Beograda mora da bude sposoban, obrazovan, da zna da obezbedi što više sredstava za svoj grad, Ali da bude i "mangup" i da rešava probleme građana.  On nije jedini gradonačelnik koji je uradio dobre stvari za naš grad, ali je svakako prvi koji je zaslužio da se o njemu snimi  film. Branko Pešić će dobiti i spomenik, verovatno u februaru ili martu sledeće godine. Spomenik se trenutno izrađuje i biće postavljen u Zemunu", naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naveo da je mnogo njegovih savremenika davalo izjave u filmu, a neki od njih su nažalost u međuvremenu preminuli, tako da je ovo bio poslednji trenutak da se snimi film o njemu.  

"Od njegovih kolega čujemo da je ponekad bilo teško raditi sa njim, ali teško je pratiti ljude koji su zahtevni. Ipak, najvažnije je da je bio uvek dostupan građanima. On je odudarao od klasičnog klišea rukovodilaca u socijalizmu i zato je ljudima bio prihvatljiv. Ipak, mislim da je najvažnije da je on bio ponosan na činjenicu da je gradonačelnika Beograda. Nije svoj položaj shvatao kao stepenik na daljem putu u karijeri, već je bio srećan što se nalazi na mestu prvog čoveka grada. Radio je svoj posao sa ljubavlju i to je publika mogla da vidi", naveo je Vesić.

Premijera filma "Gradonačelnik"
Izvor: Beoinfo

Кako je rekao, Pešićevi savremenici kažu da je znao gotovo sve o ljudima koji rade u Skupštini grada, jer je sa svakim razgovarao o svemu što je bilo bitno za te ljude i to je odlika velikih ljudi, da razgovaraju sa svima. Bio je drugačiji, neposredan i nije otaljavao svoj posao. Svi ljudi koji su ga poznavali su se odazvali pozivu da učestvuju u snimanju filma.

Premijera filma "Gradonačelnik"
Izvor: Beoinfo

Film "Gradonačelnik" režirao je Vuk Dapčević po scenariju Duške Jovanić. Premijeri su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, glavni gradski urbanista Marko Stojčić, članovi Gradskog veća, gradski sekretari, predstavnici opština i ustanova kulture Grada Beograda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta sve snimaju studenti u Srbiji
Rani kadrovi

"Rani kadrovi"

26.10.2021. 16:05

Šta sve snimaju studenti u Srbiji

U novembru i decembru 2021. godine, svakog ponedeljka na programu RTS 2, premijerno će biti prikazano novih osam epizoda druge sezone serijala "Rani kadrovi“ u kojima će biti predstavljeno sedmoro novih mladih filmskih autora, studenata filmske i TV režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i njihov mentor kod kojeg će diplomirati.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve