Vesti
31.01.2022. 07:05
Marko R. Petrović

Naoružanje

Da li će Hrvatska prestići Srbiju po vojnoj snazi?

Hrvatska vojska
Izvor: EPA / DANIEL KASAP

Nakon što je Hrvatska sa Francuzima zaključila posao nabavke 12 polovnih lovaca "rafal", usledio je i dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o kupovini borbenih vozila tipa "bredli", čija je ukupna vrednost 196,4 miliona dolara.

Prema ranijem dogovoru, u opticaju je bila nabavka 62 borbena vozila, pet za obuku i 17 za popravke, rezervne delove.

Konačni dogovor je, međutim, da budu isporučena 22 vozila koja će biti korišćena za delove, dok će sva 62 borbena vozila da budu modernizovana.

To je saopštio hrvatski premijer Andrej Plenković posle sednice užeg kabineta vlade. Ukupna vrednost ovog dogovora je 196,4 miliona dolara, a američka donacija će iznositi 51,1 milion dolara.

Andrej Plenković
Izvor: AP POOL / Geert Vanden Wijngaert / POOL

Modernizacija će se raditi u kompaniji "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu koja je do raspada Jugoslavije proizvodila tenk M-84. Hrvatski "bredliji" koji će dolaziti sukcesivno, počevši od naredne godine, imaće top kalibra 25 mm, mitraljez 7,62 mm i protivoklopne rakete.

"Dolaziće sukcesivno, istovremeno će se jačati kapaciteti i kad se ulovi rutina modernizacije ovih vozila, tako će dolaziti sve više vozila i ona će se stavljati u funkciju. Cilj je da budu kompletno modernizovana i stavljena u funkciju", rekao je Plenković.
 

U istom periodu, zapravo početkom 2024. godine, u Hrvatsku bi trebalo da počnu da dolaze i francuski "rafali" koji bi zapadnom susedu Srbije konačno trebalo da obezbede lovačku avijaciju koja danas praktično ne postoji jer se oslanja i dalje na prastare aparate MiG-21. Po tome, naime, Hrvatsko zrakoplovstvo neodoljivo podseća na srpsko vazduhoplovstvo od pre nekoliko godina.

"Rafali" će biti plaćeni 999 miliona evra u ratama, od 2022. do 2025. godine. Prva rata koja iznosi trećinu sume već je plaćena. Uz same avione, paket podrazumeva i simulatore, opremu i obuku hrvatskih pilota koji će sledećih nekoliko godina boraviti u Francuskoj.

Koliko će ove nabavke da promene trenutni odnos snaga među vojnim snagama u regionu, pre svega kada je reč o Hrvatskoj i Srbiji?

Prema rang listi koju već 16 godina zaredom sastavlja portal "Global Firepower", Srbija po vojnoj snazi beži Hrvatskoj za jedno mesto. Tačnije, ove dve države zauzimaju 61. i 62. na listi 140 zemalja. Treba, međutim, napomenuti da je u poslednjih pet godina Srbija napredovala za čak 18 mesta (2017. bila je 89), dok je Hrvatska u istom periodu skočila za samo šest mesta.

Nesumnjivo su nabavke za Vojsku Srbije (helikopteri Mi-17, Mi-35, H-145M, avioni MiG-29, tenkovi i oklopna vozila, protivavionski i protivoklopni sistemi "pancir" i "kornet", bespilotne letelice...) pogurale Srbiju na ovoj listi.

Isti je sigurno efekat bio i hrvatskih nabavki.

A biće zanimljivo videti šta će se dogoditi ukoliko se obistine najave novih nabavki za oružane snage Srbije. Od zemalja bivše Jugoslavije, posle Srbije i Hrvatske sledeća po vojnoj moći je Slovenija, na 86. mestu, Bosna i Hercegovina je na 123, Crna Gora na 131, Severna Makedonija na 134, a Kosovo je 139. mestu. Od njega je manje vojno moćan samo Butan, himalajska kraljevina, na 140. mestu, koji uopšte ni nema vojsku, nego samo policiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"OVK najtransparentnija vojska koja je ikada ratovala"
Aljbin Kurti

Aljbin Kurti

11.11.2021. 11:05

"OVK najtransparentnija vojska koja je ikada ratovala"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ocenio je, povodom otvaranja arhiva, da je OVK "najtransparentnija vojska koja je u regionu ikada ratovala".
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve