Vesti
01.12.2022. 13:05
R.E.

Konačna presuda

Da li će slučaj Ćuruvija konačno dobiti rasplet?

jugoslavija 1. 12. 2022.
Izvor: EPA / SASA STANKOVIC

Sudski proces za ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije trebalo bi da doživi svoj konačni rasplet.

U Apelacionom sudu je za 5. decembar zakazan početak razmatranja žalbi na prvostepenu presudu iz decembra 2012. godine. A tom presudom nekadašnji čelnici Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora za Ćuruvijinu likvidaciju.

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu izreklo je kazne od 30 godina bivšim šefovima RDB-a i beogradskog centra RDB-a Radomiru Markoviću i Milanu Radonjiću, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni na 20 godina. Kurak je i dalje u bekstvu.

Vlasnik "Dnevnog telegrafa“ ubijen je tokom NATO bombardovanja, na Uskrs, 11. aprila 1999. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici u centru Beograda. Sa njim je bila i njegova partnerka Branka Prpa.

Prema informacijama iz optužnice, ubila su ga dvojica maskiranih napadača. Rafalno iz "škorpiona“ N. N. lice pucalo je s leđa sa razdaljine od jedan i po metar. Posle toga Ćuruvija je pao, a ubica je potom ponovo na njega pucao iz neposredne blizine.

Tom prilikom povređena je i Branka Prpa koju je, prema navodima iz optužnice, Ratko Romić pištoljem udario u glavu da ne bi videla Ćuruvijine ubice.

Sam sudski postupak trajao je gotovo osam godina. Kada je konačno počeo, gotovo deceniju i po od samog zločina, proces su obeležile brojne opstrukcije, pretnje smrću i neizvesnost.

Pravda je, kažu, spora, ali dostižna. Slučaj Ćuruvija će možda to i da dokaže. Istraga Ćuruvijinog ubistva počela je 2001. godine. Preduslov za to bio je silazak Slobodana Miloševića sa vlasti, što se i dogodilo oktobra 2000. godine.

Nikakvog pomaka, međutim, nije bilo. Oni koji su kao jedno od svojih predizbornih obećanja navodili i otkrivanje Ćuruvijinih ubica, pali su na tom ispitu.

Prvo suđenje za ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa“ počelo je tek u junu 2015. godine. Prvu presudu, kojom su optuženi osuđeni na identične kazne, Apelacioni sud ukinuo je 7. septembra 2020. godine.

Prvostepena presuda za ubistvo Ćuruvije vraćena je na prvostepeni sud na ponovno suđenje, uz obrazloženje da je uvođenjem N. N. lica u presudu, kao neposrednog izvršioca, izmenjeno činjenično stanje koje je stajalo u optužnici.

U oktobru 2020. godine, Univerzitet Kolumbija u Njujorku objavio je analizu slučaja Slavka Ćuruvije gde se navodi da je osuđujuća presuda Prvostepenog suda – prelomna presuda – jer bi to bilo prvi put u istoriji Srbije da ljudi odgovorni za ubistvo novinara odgovaraju.

"Takav ishod značio bi preko potrebnu promenu i poslao bi jasnu poruku da neće biti nepažljivosti za zločine nad pripadnicima medija“, navodi se u studiji koja detaljno opisuje ceo slučaj i dotadašnji tok suđenja.

Veran Matić, inicijator i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, izjavio je nedavno u intervjuu za "Cenzolovku“ kako bi voleo kada bi Srbija bila prva zemlja koja posle 23 godine od ubistva ima presudu za izvršioce ubistva, "a koji potiču iz samog državnog vrha i bezbednosnog aparata, koji su uobičajeno zaštićena vrsta“.

"Presudom se odlučuje i o sudbini novinarske profesije, ali je to i vododelnica za pravosuđe“, rekao je Matić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ubistvo Ćuruvije: Tužilaštvo traži maksimalne kazne
Sud

Ubijen na Uskrs 1999.

14.07.2021. 18:28

Ubistvo Ćuruvije: Tužilaštvo traži maksimalne kazne

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči predložilo sudu da četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti osudi na maksimanlne zatvorske kazne od po 40 godina, povodom optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 1999. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve