Vesti
24.04.2023. 15:35
Beta

I dalje neizvesno

Da li će Vučić ići u Brisel 2. maja?

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija glasati protiv članstva Kosova u Savetu Evrope, kao i da još uvek nije odlučio da li će otići 2. maja u Brisel na nastavak dijaloga sa Prištinom.

 

Vučić je novinarima u Predsedništvu rekao da će najverovatnije otići u Brisel, jer će tamo srpski upravljački tim predstaviti plan za Zajednicu srpskih opština, a ne Vlada Kosova kako, kako je naveo, misle međunarodni predstavnici u tom dijalogu.

Prema njegovim rečima, rezultati izbora na severu Kosova i Metohije predstavljaju novu političku realnost, uz ocenu da mnogi, među kojima i međunarodna zajednica, nisu to razumeli i da ne razumeju Srbe koji žive tamo.

"Nastupila je potpuno nova politička realnost i mi ćemo morati da se ponašamo potpuno drugačije. Kurti to nije razumeo, on misli da će moći da vlada Severnom Mitrovicom sa 400 glasova onih koji uglavnom ne žive tu. Može, samo ne očekujte ništa od Srba", rekao je Vučić.

Ocenio je i da portparol Evropske unije Peter Stano, koji je zatražio da se ubrza dijalog Srba i prištinskih vlasti, "nije razumeo poruku Srba i da je to baš ono što oni neće".

"Srbi su vas molili da ne dozvolite specijalne jedinice na severu, da ne dozvolite nelegalne baze, da ne pucaju na ljude, niste hteli da ih čujete. Kada su postavljali barikade, mislili ste da su to lezilebovići... Nisu razumeli poruku Srba, a to je da hoćemo da čujete naš glas i da ne možete da radite bez nas", kazao je Vučić.

Naveo je da od Srba sada traže da prikupe 9.000 potpisa da bi se išlo na nove izbore, ali ponovio da oni "ništa nisu razumeli" i da Srbi neće učestvovati u tome, jer ne žele da daju "legitimitet okupaciji".

"Vi mislite da oni jedva čekaju da se vrate u institucije... Niko od Srba ne želi da se vrati u institucije, jer ste ih vi isterali. 10 godina ih niste čuli i 10 godina ponavljam da nećete da ih slušate. 10 godina ste nas varali i lagali, zato nisam hteo da potpišem ništa.", rekao je on.

Predsednik je naveo da je zbog toga na Beogradu obaveza da čuje i razgovara Srbe sa Kosova i Metohije, kao i da vodi računa o političkom okruženju i evropskom putu, kako bi mogli da im pomognu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deset godina Briselskog sporazuma - šta sve tu piše
bg-pristina.png

Kosovsko pitanje

19.04.2023. 09:34

Deset godina Briselskog sporazuma - šta sve tu piše

Na današnji dan pre deset godina (2013), tadašnji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i bivši premijer Kosova Hašim Tači potpisali su "Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije" odnosa Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum. 
Close
Vremenska prognoza
few clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve