“DA LI ĆU PRIZNATI KOSOVO?” Vučić za Glas Amerike: Mi se sve vreme pravimo blesavi

“DA LI ĆU PRIZNATI KOSOVO?” Vučić za Glas Amerike: Mi se sve vreme pravimo blesavi

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr


“Moj potpis i podršku nećete dobiti nikada na to da Albanci dobiju sve, a da Srbija ne dobije ništa”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za “Glas Amerike“.

On je istakao  da nije došao na razgovore u SAD da bi menjao još davno donesenu odluku o nezavisnosti Kosova. Na pitanje da li će on biti taj koji će priznati Kosovo, odgovara:

“Možete da razgovarate, možemo da razgovaramo o svemu samo ako je reč o kompromisu. A o tome da Albanci dobiju sve, a Srbija da ne dobije ništa, moj potpis nećete dobiti nikada. Ni moju podršku za to nećete imati. U ovom trenutku sam predsednik Srbije, možda pronađete nekog drugog ko će želeti da bez ikakvog kompromisa, sledeći samo ultimatume, da to prihvati. Zato sam nudio kompromisna rešenja i juče sam o svim različitim opcijama kompromisnih rešenja, nisu u pitanju samo razgraničenja, već smo razgovarali o svemu što se zbivalo, kako je išlo, Halštajnova doktrina, pa dve Nemačke, pa smo kroz različite modalitete, koncepcije, mnogo toga smo prolazili u nefgormalnim razgovorima…”, kazao je Vučić.

Navodi da očekuje veoma teške pritiske na Beograd, “neće nam biti lako, ali borićemo se”.

“Ali, treba da razumemo da naši pusti snovi nemaju veze sa realnošću. I ko mi kaže da je to sve lako, pitao bih ih što ste pustili braću Mazreku 2000. godine, a što ste pustili pogrom 2004., a što ste pustili nezavisnost Kosova 2008., a što im stavili granicu na Jarinju i Brnjaku… Srbiju volim i za Srbiju se borim i znam šta je za Srbiju katastrofa. Svaki rat, svaki sukob, svako poniženje, sve to je za Srbiju katasatrofa i sve to sam rekao našim sagovornicima”, rekao je Vučić.

Povezane vesti – Vučić: Nastavak dijaloga u najboljem slučaju u decembru

Naveo je i da se “mi sve vreme pravimo pomalo blesavi kao da ne znamo o čemu se radi kada pričamo o Kosovu i Metohiji i meni to nije teško da kažem”.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

“Amerika je 2008. priznala nezavisnost Kosova. Sve važne zapadne zemlje su 2008. i 2009. priznale nezavisnost Kosova. Je l vi zaista mislite, iako je Srbija danas u boljem ekonomskom stanju, iako je vojnopolitčki snažnija i ima više poštovanja u svetu nego što je imala tada, da li stvarno mislite da smo mi u mogućnosti da menjamo odluku SAD? “, upitao je predsednik Srbije.

Na pitanje da ali sve ovo znači da Srbija treba da prizna Kosovo, on navodi da “ne znači”, ali znači da “moramo da se borimo, ali i da razumemo kakav je stav Amerike”.

“Jer ja ne mogu da prihvatim ono što čitam u našim medijima, neretko u medijima za koje kažu da podržavaju politiku vlade, a o drugima da ne govorim, kritikuju sve što im padne na pamet bez ikakvog promišljanja i ozbiljnijeg pristupa, a to je da je Tramp promenio politiku, samo da ostane ovako sve će biti drugačije. Ljudi, oni su priznali nezavisnost Kosova, to je njihova politika, neće se promeniti”, naveo je Vučić, istakavši da “ono što mi tražimo je da da se borimo za svoje interese, da izvučemo najviše što možemo za naš narod na KiM i najviše što možemo za Srbiju”.

Kako je pojasnio, “krećemo se po tankoj žici, u okvirima koji su užasno mali, lomljivi, tanki i dajemo sve od sebe, trudeći se i boreći da za zemlju izvučemo najviše”. Kako dobru stvar nakon razgovora sa američkim zvaničnicima prethodnih dana, Vučić ističe to što su “hteli da nas čuju”.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Na pitanje “Glasa Amerike“, šta je to što Srbija nudi kao rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, Vučić navodi da je on svojevremeno nudio razgraničenje, “ali to niko u svetu nije želeo, Albanci nisu želeli”.

Upitan da li je od SAD tražio podršku za razgraničenje, Vučić odgovara da su Amerikanci za razliku od Nemačke bili otvoreniji kada je reč o ovom predlogu, da su rekli da ih ne interesuje kakav je dogovor, “nismo oduševljeni Vučićevom idejom jer smo priznali Kosovo u ovakvim granicama i želeli bismo, i danas to kažu otvoreno, da dođe do obostranog priznanja”.

“Jer oni sve što su hteli da postignu, postigli su 2008. Imali su nikakvu reakciju vlade u Beogradu, saopštenje su izdali, priča o nezavisnom Kosovu je za njih tada završena. Onda se pojavila nešto snažnija Srbija koju gradimo već šest, sedam godina i kojoj danas pokušavaju da kažu da na Kosovu i Metohiji je malo od srpskih interesa. Tu sad postoje različite inicijative, nema zvaničnog predloga, ja mogu da kažem da vidim u kom smeru to ide. Mogu da kažem kakvi su mi strahovi i strepnje”, naveo je srpski predsednik.

Povezane vesti – Šta posle susreta Pompea i Vučića

Rekao je i da je od SAD tražio da utiče na prištinske vlasti da ukinu takse, kao i da je dobio odgovor da im se Amerika protivi.

“Da li Amerika može da izvrši snažniji pritisak, uveren sam da može. Da li će to biti slučaj, mislim da sad svi čekaju raspisivanje izbora u Prištini i okončanje izbora, i da se onda izvrši pritisak da bi se krenulo u razgovore. Računajte, ako su 6. oktobra tamo izbori, najverovatnije, u decembru se formira ta vlada u Prištini, i onda bi trebalo očekivati snažniji pritisak za otpočinjanje suštinskog dijaloga između Beograda i Prištine. Ja sam u ime srpske strane rekao da smo mi spremni da razgovaramo čim ukinu takse”, pojasnio je on.
vucic i pompeo

Na konstatciju novinara “Glasa Amerike” da su očekivanja da se dijalog završi normalizacijom odnosa koja bi podrazumevala i međusobno priznanje, Vučić kaže:

“Čekajte, to kažu Amerikanci, Evropljani to još nisu rekli, a mi smo rekli da pod ovakvim uslovima nije moguće. Ja kažem: ako postoji mogućnost da neko drugi te probleme rešava, imate narodnu volju, izaberite nekog drugog.”

Povezane vesti – Vučić se sastao i sa Palmerom i Vilsonom

Na konstataciju da ima dobru poziciju i podršku kod Amerikanaca, kao i podršku Evrope, i na pitanje da li do znači da se i od njega očekuje da nešto uradi, Vučić odgovara da “Amerikanci znaju da sam čovek za kojeg kompromis nije poraz, da sam čovek koji je racionalan i koji za svoju zemlju i narod izvlači najviše, znaju da sam čovek kojeg više interesuje Srbija nego sopstvena politička budućnost”.

“Naša situacija u ovom trenutku je teška, ali za neke stvari za koje su nam ranije govorili da ne možemo da ih dobijemo, već danas sam siguran da možemo da dobijemo. Da li je to nešto što je blizu naših snova ili nečega što bismo mi želeli, ne, svetlosnim miljama je daleko. Ali, da li je nešto više u odnosu na ono što nam je ponuđeno pre sedam ili osam godina, da nešto je više”, naveo je Vučić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar