Vesti
01.10.2021. 08:15
Marko R. Petrović

Havana u Beogradu

Da li je Srbija postala "mikrotalasna sila"?

internet
Izvor: Shutterstock

Obaveštajac CIA-e nedavno je evakuisan iz glavnog grada Srbije nakon što je, prema pisanju američkih novina, pretrpeo ozbiljne povrede koje bi mogle da budu posledica neurološkog napada, poznatijeg kao "Havana sindrom"

Da li je Srbija postala "mikrotalasna sila"? Ili njenom teritorijom vršljaju strani agenti ili možda čak i teroristi koji "usmerenim mikrotalasnim zračenjem" napadaju američke zvaničnike?

Ne znamo šta je od svega navedenog u pitanju, a možda nije i ništa, tek prema pisanju "Volstrit džornala", Srbija je poslednja u nizu zemalja u kojoj su američki zvaničnici bili izloženi ovoj vrsti napada.

Epilog svega je da je, prema pisanju lista, poslednja u nizu država u kojoj je napad ovog tipa zabeležen, zbog čega je jedan obaveštajac CIA-e koji je pretrpeo ozbiljne povrede identične neurološkom napadu, poznatijem kao "Havana sindrom" evakuisan iz Beograda.

Niko od srpskih zvaničnika se, do zaključenja ovog broja "Ekspresa", nije oglašavao po ovom pitanju. Ali je zato u odgovoru na pitanje novinara povodom ovih navoda glavna zamenica portparola Stejt departmenta Džalina Porter izjavila je da SAD, u bliskoj koordinaciji sa partnerima širom američke vlade, intenzivno istražuju izveštaje o mogućim abnormalnim zdravstvenim incidentima gde god da su prijavljeni.

Porter je u svojoj izjavi koja je 29. septembra objavljena na sajtu Stejt departmenta navela da SAD te navode shvataju "izuzetno ozbiljno".

"Činili smo sve što je moguće da zaposleni koji su prijavili bilo koji od ovih incidenata dobiju trenutnu i odgovarajuću pažnju i brigu", rekla je ona.

U širem smislu, dodala je ona, ti incidenti bili su glavni prioritet državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je takođe postavio jasne ciljeve Operativnoj grupi za odgovor na zdravstvene incidente da ojača komunikaciju odeljenja sa američkom radnom snagom i takođe pruži brigu pogođenim zaposlenima, kao i članovima njihovih porodica.

Američke diplomate i špijuni, prema pisanju „Volstrit džornala“, inače su sve više izloženi napadima „nepoznatih napadača“ uz pomoć tehnologije koja, kako pretpostavljaju zvaničnici i naučnici, koristi neku vrstu „usmerene energije“.

Neobjašnjive zdravstvene probleme, poznate kao "Havana sindrom", prvi put su iskusili službenici Stejt departmenta i CIA-e na Kubi krajem 2016. godine.

Simptomi uključuju vrtoglavicu, zamor, glavobolju, anksioznost, kognitivnu disfunkciju i gubitak pamćenja.

Od tada, napadi su prijavljeni u Kini, Kolumbiji, Austriji, Nemačkoj, Vijetnamu, Indiji i sada u Srbiji.

Prema podacima kojima barata američka administracija, do sada je pogođeno oko 200 vladinih službenika.

"U poslednjih 60 do 90 dana bilo je više napada koji su nam prijavljeni, kako na tlu SAD tako i u inostranstvu", rekao je doktor Džejms Đordano, profesor neurologije na Univerzitetu Džordžtaun, koji savetuje vladu SAD povodom neuroloških napada.

"Prijave u vezi s napadima su validne, a rezultat napada su verifikovane zdravstvene indicije“, kaže on.

Direktor CIA-e Vilijam Berns izjavio je da je organizacija na čijem je čelu utrostručila medicinsko osoblje koje pruža negu pogođenim agentima i službenicima.

On je letos postavio veterana CIA-e, koji je radio na pronalaženju Osame bin Ladena, na čelo radne grupe koja traži uzrok incidenata.

Da su u pitanju ozbiljni napadi koji zadaju probleme CIA-i, govori i podatak da je ova obaveštajna agencija morala nedavno da povuče šefa odseka iz Beča gde se odigrao veliki broj napada.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srbija postaje voljna marioneta koja pomaže Rusiji da stvara nevolje na Balkanu"
Danijel Server

Danijel Server

29.09.2021. 16:30

"Srbija postaje voljna marioneta koja pomaže Rusiji da stvara nevolje na Balkanu"

Profesor Univerziteta "Džons Hopkins“ i analitičar Danijel Server je u intervjuu za Gazeta ekspres rekao da je reciprocitet Kosova Srbiji sa registarskim tablicama pravi princip i da njegova implementacija mora biti uspešna.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve