Vesti
03.02.2022. 23:05

Još 100 dana

Da li se spremate za 35. Beogradski maraton?

Maraton
Izvor: Shutterstock

Jubilarni, 35. Beogradski maraton, održaće se 15. maja na Međunarodni dan porodice, pod sloganom "Prijateljstvo na duge staze".

Kako se navodi u saopštenju, kao i svi drugi događaji u organizaciji Beogradskog maratona, i ovaj će, biti posvećen izuzetno važnim i aktuelnim društvenim temama, a to su promocija značaja bavljenja fizičkom aktivnošću, promocija značaja zaštite životne sredine i pomoć i podrška osobama sa invaliditetom, kao i njihovo uključivanje u redovne tokove rekreacije, sporta i života.

U svakoj od ovih tema, kao i uvek, Beogradski maraton priprema, zajedno sa bitnim i dokazanim organizatorima iz ovih oblasti i konkretne primere dobre prakse, kako bi ovakav događaj mogao da budu dobra prilika za društveno odgovorno delovanje.
 

"Jubileji su obično i dobre prilike da se podsetimo kako i na koji način su nastali neki događaji, da se osvrnemo na bogatu i burnu istoriju Beogradskog maratona, na dugogodišnja prjateljstva i partnerstva bez kojih ne bi bilo moguće izgraditi i održati jedan od najprepoznatljivijih sportskih brendova u Beogradu i Srbiji. Biće ovo prilika da se bogatstvom programskih aktivnosti, od izuzetno važnih skupova i poseta tokom održavanja 35. Beogradskog maratona, do organizovanja vrhunske međunarodne Stručne tribine, sprovođenja humanitarnih kampanja i drugih važnih događaja - napravi retrospektiva predhodnih izdanja, koja su, svako za sebe, bila specifična i ostavila trag i vrednosti koje su utkane u sportski i društveni život Beograda i Srbije", navode iz BGD maratona.
 

Prvi Beogradski maraton održan je u maju 1988. godine i jedan je od najstarijih međunarodnih tradicionalnih događaja u Srbiji i uzor je drugima u regionu kada su u pitanju mnogi elementi organizacije ovakvih događaja.

maraton
Izvor: Shutterstock

Jedini sportski događaj (i ne samo sportski) koji je zadržao međunarodni status u vreme sankcija prema SR Jugoslaviji.

Beogradski maraton je realizovan i razvijan u vanrednim i otežanim uslovima, u vreme društvenih, ekonomskih i političkih kriza, u vreme rata na prostoru bivše SFRJ, tokom rekordne inflacije, bombardovanja Beograda i Srbije od strane NATO-a 1999. godine.

Čak i u uslovima globalne pandemije virusa COVID-19, pokazao veliku fleksibilnost i prilagodio se specifičnim uslovima organizacije, kako za domaće i strane učesnike, tako i za učesnike u organizaciji - što je bilo izuzetno značajno, pogotovo prilikom organizacije 34. Beogradskog maratona 2021. godine, kada je događaj pod sloganom “Bez barijera” organizovan na bezbedan i odgovoran način.

Odlukom Skupštine grada Beograda iz 2003. godine, Beogradski maraton je proglašen za događaj od posebnog značaja za grad Beograd.

Beogradski maraton je i najveći, najmasovniji i najznačajniji tradicionalni sportski događaj u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jedina zdrava bolest zavisnosti
Ivan Miškeljin

Pročitajte, tiče se i vas

20.08.2021. 09:52

Jedina zdrava bolest zavisnosti

Bilo da spadate u one koji redovno treniraju ili vas mrzi da ustanete po čašu vode kada ste žedni, obavezno pročitajte ovaj intervju – tiče vas se.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve