Vesti
21.12.2021. 19:05
Tanjug

Odbornici odlučili

Da ne zalutate: Novi nazivi ulica u Beogradu

beograd, ulice
Izvor: Shutterstock

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku o dodeli naziva ulica na teritoriji pet gradskih opština - Rakovica, Voždovac, Palilula, Vračar i Zvezdara.

Kako je rečeno, Ulica Frana Levstika u opštini Rakovica biće preimenovana u Ulicu Džordža Kenana, američkog diplomate i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Jugoslaviji od 1961. do 1963. godine.

Ulica Ljudevita Posavskog na Voždovcu biće preimenovana u Ulicu majora Aleksandra Mišića, sina vojvode Živojina Mišića, čime se želi sačuvati sećanje na majora srpske i jugoslovenske vojske koji je bio učesnik Balkanskih i Prvog svetskog rata, kao i pokreta otpora nemačkom okupatoru.

Odlučeno je i da na Paliluli Kornatska ulica bude preimenovana u Ulicu Anrija Žamea, francuskog doktora koji je 50-ih godina lečio srpske naučnike nakon nuklearne nesreće u Vinči.

Na Vračaru će Riječka ulica biti preimenovana u Ulicu knjeginje Julije, supruge kneza Mihaila Obrenovića, dok će se Ulica vojvode Hrvoja ubuduće zvati Ulica kneza Stracimira koji je bio vladar oblasti oko Zapadne Morave i brat Stefana Nemanje.

Odlučeno je i da u opštini Zvezdara Šibenička ulica bude preminovana u Ulicu majora Ivana Fregla, majora Jugoslovenske vojske slovenačkog porekla i učesnika pokreta otpora nemačkom okupatoru, koji je zajedno sa majorom Aleksandrom Mišićem streljan 1941. godine.

Takođe, odbornici su usvojili i odluku da Lošinjska ulica na Zvezdari bude preimenovana u ulicu Vladana Desnice, srpskog i jugoslovenskog književnika, autora romana “Proljeće Ivana Galeba” i “Zimsko ljetovanje”, koji se smatra jednim od najznačajnijih modernističkih pisaca.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Beograd ne dobija samo gondolu, već i žičaru, tunel, most...
BEOGRAD, 21. 10. 2021.

Novosti u prestonici

20.12.2021. 14:28

Beograd ne dobija samo gondolu, već i žičaru, tunel, most...

Osim gondole koja bi povezala Novi Beograd i Kalemegdan, u narednom periodu u prestonici je u planu još jedna žičara - od Novog Beorgada do Košutnjaka, a preko Ade Ciganlije i Makiša.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve